به "وبلاگ فالنیک ( ایران اچ پی)" خوش آمدید    |   وبسایت فالنیک (ایران اچ پی)
تماس با فالنیک : 8363-021
سرور و شبکه

پرینت سرور چیست ؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

پرینت سرور چیست؟

یادداشت ویراستار: اصل این مطلب در اسفند 97 نوشته شده بود و در آذر 1402 دوباره بررسی و به‌روز شده است.

فرض کنید شما مدیر شرکتی هستید که دارای شبکه کامپیوتری با چندین چاپگر است. طبیعتاً می‌خواهید هزینه‌های چاپ را کاهش دهید و اطمینان حاصل کنید که همه کاربران می‌توانند به راحتی به چاپگرها دسترسی داشته باشند. پرینت سرور می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند.

print سرور به شما کمک می‌کند چاپگرها را به صورت مرکزی مدیریت و هزینه‌های چاپ را کاهش دهید. در این مقاله فالنیک به سوال پرینت سرور چیست؟ پاسخ می‌دهیم و مزایا و معایب آن را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

در صورت نیاز به خدمات شبکه و خرید سرور فیزیکی می‌توانید از خدمات ویژه فالنیک و تجربه متخصصان ما بهره‌مند شوید.

خرید سرور hp در فروشگاه فالنیک
فروش سرور hp در فالنیک با گارانتی معتبر و مشاوره رایگان تخصصی انجام می‌شود. برای اطلاع از قیمت سرور hp و خرید سرور hp از فروشگاه فالنیک دیدن کنید.
خرید سرور hpتماس تلفنی

پرینت سرور چیست و چگونه کار می‌ کند؟

پرینت سرور یا پرینتر سرور (print server)، برنامه یا دستگاهی است که کامپیوترها و پرینترها را روی شبکه به هم وصل می‌کند. تمام jobهای پرینت از کامپیوتر به سرور و سپس به پرینتر ارسال می‌شود.

پرینت سرور در محیط‌هایی که بیش از یک پرینتر وجود دارد یا کارهای مبتنی بر پرینت در یک شبکه زیاد است، کاربرد دارد. print server مدیریت پرینترها را به عهده دارد تا پرینتری آورلود نشود.

print سرور درخواست‌های پرینت را روی پرینتر و کامپیوتر مدیریت می‌کند. پرینت سرور صفی از جاب‌های پرینت ایجاد می‌کند و زمانی که پرینتر آماده بود، آنها به سمت پرینتر می‌فرستد. پرینتر سرور برنامه‌ای برای مدیریت این صف دارد.

در مورد سرور و انواع آن بیشتر بدانید: سرور چیست

سرور hp

آشنایی با انواع print server

پرینت سرورها را می‌توانیم براساس معیارهای مختلفی دسته‌بندی کنیم. یکی از مهم‌ترین معیارهای دسته‌بندی پرینت سرورها، نوع سخت‌افزاری آنهاست. براساس این معیار، پرینتر سرورها به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • پرینت سرورهای سخت‌افزاری: این نوع پرینت سرورها دستگاه فیزیکی هستند که به شبکه متصل می‌شوند و وظیفه مدیریت پرینترهای شبکه را بر عهده دارند. پرینت سرورهای سخت‌افزاری اغلب دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های بیشتری نسبت به پرینت سرورهای نرم‌افزاری هستند.
  • پرینت سرورهای نرم‌افزاری: این نوع پرینت سرورها نرم‌افزاری هستند که روی یک کامپیوتر یا سرور نصب می‌شوند و وظیفه مدیریت پرینترهای شبکه را بر عهده دارند. پرینت سرورهای نرم‌افزاری اغلب ارزان‌تر از پرینت سرورهای سخت‌افزاری هستند.

معیار دیگری که می‌توانیم برای دسته‌بندی پرینت سرورها استفاده کنیم، نوع اتصال آنهاست. براساس این معیار، پرینت سرورها به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • پرینت سرورهای پورت‌محور: این نوع پرینت سرورها از طریق پورت‌های فیزیکی مانند پورت USB، پورت Ethernet یا پورت Parallel به پرینترها متصل می‌شوند.
  • پرینت سرورهای شبکه‌محور: این نوع پرینت سرورها از طریق شبکه به پرینترها متصل می‌شوند.
پیشنهاد مطالعه

ویژگی‌های پرینتر سرور چیست؟

ویژگی‌های پرینت سرور عبارتند از:

  • ابزار مدیریت ویندوز (WMI): مدیریت API را می‌توان برای مدیریت چاپ در شبکه مورد استفاده قرار داد.
  • پرینت سرورها امکان مدیریت از راه دور را نیز دارند.
  • مدیران قادر به کنترل دستگاه‌ها در حین پرینت گرفتن هستند.
  • مدیران قادر به کنترل سطح دسترسی به پرینترها هستند.
  • برای پرینت گرفتن قادر به تعریف اولویت هستید.
  • در حین پرینت گرفتن قادر هستید عملیات را Pause کرده و دوباره ادامه دهید. همچنین می‌توانید عملیات چاپ را حذف و یا مشاهده کنید.
  • می‌توان پرینترها را در Active directory قرار داد تا دسترسی به آن‌ها از طریق حساب‌های کاربری Active Directory کنترل شود.

پروتکل سرور چاپ چیست؟

پروتکل چاپ پروتکلی برای ارتباط بین دستگاه‌های کاربر (کامپیوتر، تلفن همراه، تبلت و …) و سرورهای چاپ (یا چاپگرها) است. این پروتکل‌ها به مشتریان اجازه می‌دهند تا یک یا چند کار چاپ را به پرینت سرور ارسال کنند و کارهایی مانند بررسی وضعیت پرینتر، تغییر سفارش پرینت یا لغو درخواست را انجام دهند. در ادامه انواع پروتکل پرینت سرور را بیان می‌کنیم:

انواع پروتکل پرینت سرور

پروتکل‌های اختصاصی

پروتکل‌های عمومی

پروتکل‌های وایرلس

  • LPD (Line Printer Daemon protocol)
  • LPR (Line Printer Remote protocol)
  • AppSocket and JetDirect
  • Internet Printing Protocol
  • NetBIOS
  • Server Message Block (SMB)
  • Telnet

 

  • AirPrint
  • Mopria Alliance
  • Web Services for Devices (WSD

 

انتخاب پروتکل پرینت سرور مناسب به عوامل مختلفی مانند نوع پرینترها، نوع شبکه و نیازهای کاربران بستگی دارد. اگر از پرینترهای مختلف از تولیدکنندگان مختلف استفاده می‌کنید، بهتر است از یک پروتکل چاپ استاندارد را انتخاب کنید. اما اگر پرینترهای شما متعلق به یک تولیدکننده خاص است، می‌توانید از یک پروتکل چاپ اختصاصی استفاده کنید.

مزایا و معایب پرینت سرور

مزایای مهم و متعدد پرینت سرور باعث شده پس از چند دهه همچنان محبوب باقی بماند. این مزایا عبارتند از:

  1. نیازی نیست برای هر دستگاه و کامپیوتر، پرینتر مجزا بخرید. با وجود پرینت سرور در تعداد دستگاه‌ها صرفه‌جویی می‌شود.
  2. چون جاب‌های پرینت، اول به سرور و سپس به پرینتر می‌رود، سرور دارای نرم افزاری با کاربری آسان برای مدیریت متمرکز است.
  3. با ایجاد صفی از جاب‌های پرینت، ترافیک شبکه برای تعداد زیادی جاب پرینت روی یک پرینتر، به وجود نمی‌آید.
  4. با اینکه پرینترها حجم زیادی دیتا را کنترل می‌کنند اما از نظر امنیتی نظارت خاصی روی آنها نیست. پرینت سرور چون پرینترها را از دیگر کامپیوترهای شبکه جدا می‌کند، می‌تواند امنیت بیشتری فراهم کند.

برای بهره مندی از مزایای پرینت سرور باید بدانید دقیقا چه محیط پرینتی برای شما مناسب است و از متخصص برای پیاده سازی و راه اندازی پرینت سرور کمک بگیرید.

هر تکنولوژی قطعا دارای معایبی هم هست. معایب پرینت سرور عبارت است:

اگر ایرادی در پرینت سرور رخ دهد، تمام پرینترها تحت تاثیر قرار می‌گیرند و باعث صرف هزینه یا عدم پرینت اسناد مهم می‌شود.

راهکار این مشکل استفاده از direct IP printing است. بدین ترتیب دیگر با بروز خرابی، تمام پرینترها تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند و هر پرینتر سرور مستقل محسوب می‌شود.

مزایا و معایب استفاده از پرینت سرور
مزایا و معایب استفاده از پرینت سرور

تفاوت بین پرینت سرور و پرینتر چیست؟

تفاوت اصلی پرینت سرور و چاپگر به عملکرد آنها مربوط می‌شود.

هدف اصلی پرینتر تولید نسخه‌های چاپی اسناد و تصاویر از فایل‌های دیجیتال است. چاپگر اغلب کارهای چاپی را مستقیم از رایانه بدون اینکه واسطه‌ای در این فرآیند دخالت داشته باشد، دریافت می‌کند.

Print سرور به طور خاص برای مدیریت کارهای چاپی طراحی شده‌است و جاب‌های آن از چندین دستگاه در یک شبکه به چاپگر ارسال می شود. وظیفه پرینت سرور بهبود، مدیریت و افزایش عملکرد یک یا چند چاپگر در شبکه است.

مراحل نحوه نصب و راه‌اندازی پرینتر سرور

روش نصب به نوع پرینتر سرور مورد استفاده بستگی دارد. در ادامه به طور کلی نحوه نصب و راه‌اندازی پرینتر سرور را بیان می‌کنیم:

  1. پرینتر سرور را به شبکه متصل کنید.
  2. پرینتر سرور را روشن کنید.
  3. نرم‌افزار پرینتر سرور را نصب کنید.
  4. پرینترها را برای چاپ به پرینتر سرور  بفرستید.

برای آموزش تصویری و مرحله به مرحله خواندن مقاله راهنمای راه اندازی پرینت سرور را پیشنهاد می‌کنیم.

 Direct Printing چیست؟

راهکار Direct Printing کاهش هزینه شبکه را برای سازمان‌هایی که رول‌های ویندوز سرور خود را متمرکز کرده‌اند، به همراه دارد. وقتی Direct Printing را فعال می‌کنید، کلاینت ویندوز از پرینت سرور، اطلاعات پرینتر را می‌گیرد اما جاب‌های پرینت را مستقیم به پرینتر می‌فرستد. بدین صورت دیگر اطلاعات پرینت به سرور مرکزی نمی‌رود تا سرور به پرینتر بفرستد.

با وجود Direct Printing ترافیک بین کلاینت و پرینت سرور و پرینتر کم می‌شود و کارایی شبکه افزایش پیدا می‌کند.

پیشنهاد مطالعه

Printer pooling چیست؟

قابلیت Printer pooling تقریبا در تمام نسخه‌های جدید سیستم عامل‌های ویندوز وجود دارد و با وجود آن ادمین می‌تواند یک پول از چند پرینتر ایجاد کند. مزیت این کار این است که حجم کاری یک دستگاه پرینتر کم می‌کند و بین چند پرینتر تقسیم می‌شود.

با ایجاد پول پرینتر تمام کارهای پرینتی به طور مساوی بین پرینترهای عضو تقسیم می‌شود. مثلا اگر سه پرینتر در پول پرینتر پیکربندی شده‌اند، اولین تسک پرینت به پرینتر اول، دومین تسک پرینت به پرینتر دوم، سومین تسک پرینت به پرینتر سوم، چهارمین تسک پرینت به پرینتر اول و … فرستاده می‌شود.

در Printer pooling به جای استفاده از اتصال LPT یا USB از آدرس آی پی در شبکه استفاده می‌شود.

بیشتر بدانید: انواع سرویس های ویندوز سرور و کاربرد آنها

پرسش‌های متداول

چرا به پرینت سرور نیاز داریم؟

پرینترهای جدید قابلیت‌های بسیار بیشتری نسبت به نسخه‌های قبلی دارند. از آنجایی که پرینترهای جداگانه فاقد قدرت پردازش بالا هستند، پرینت سرور‌ها راه حلی برای برداشتن بار کاری از چاپگرها و مدیریت صف‌های چاپ در سطح شبکه هستند.

آیا هنوز هم از پرینتر سرور استفاده می‌شود؟

پاسخ این سوال هم بله است هم خیر. سازمان‌ها به‌طور فزاینده‌ای به فایل‌های دیجیتال متکی هستند، بنابراین چاپگرها نیاز مشاغل کوچک که بار کاری زیادی ندارند را رفع می‌کند. اما از آنجایی که بسیاری از مشاغل به اسناد فیزیکی نیاز دارند، از جمله صنایع حقوقی و بهداشتی، نیاز به سرور چاپ یک تصمیم سازمانی است.

پرینتر سرور دو یا سه دهه پیش بخش مهمی از شبکه‌ها بودند، اما قابلیت‌های آن‌ها به مرور جزو وویژگی‌های سایر تجهیزات شبکه قرار گرفت. روترها، فایروال‌ها و … تنها چند نمونه از ماشین‌هایی هستند که می‌توانند این نقش را ایفا کنند.

برای راه اندازی پرینت سرور به چه سخت‌افزاری نیاز داریم؟

برای راه‌اندازی پرینتر سرور، به یک کامپیوتر یا سرور قدرتمند با سیستم‌عامل مناسب و درگاه‌های USB برای اتصال پرینترها نیاز دارید. همچنین، شبکه LAN برای اتصال به دستگاه‌های مختلف و اشتراک‌گذاری چاپگرها ضروری است.

چگونه می‌توانیم به print server در شبکه دسترسی پیدا کنیم؟

برای دسترسی به پرینتر سرور در شبکه، می‌توانید از نام کامپیوتری که سرور چاپ روی آن نصب شده است یا آدرس IP آن استفاده کنید. سپس می‌توانید به طریق مرسوم با افزودن پرینتر به دستگاه خود، از آن استفاده کنید.

چگونه تنظیمات سرور چاپ را مدیریت کنیم؟

برای مدیریت تنظیمات پرینتر سرور، از طریق وب‌مرورگر و رابط وب پرینتر سرور خود به تنظیمات دسترسی پیدا کنید. در این بخش می‌توانید پارامترها و گزینه‌های مختلف را تغییر دهید و پرینترها را مدیریت کنید.

نصب و راه اندازی شبکه را به متخصصان بسپارید!
طبق آمارهای جهانی، نصب و راه‌ اندازی شبکه به صورت استاندارد، هزینه‌های آتی شرکت را 10 تا 50 درصد کاهش می‌دهد. متخصصان فالنیک آماده‌ی ارائه مشاوره و اجرای پروژه‌های نصب و راه‌اندازی شبکه‌ به صورت حرفه‌ای و استاندارد هستند. همین حالا تماس بگیرید.
خدمات نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتریمشاوره تلفنی

3.4/5 - (5 امتیاز)
وبینار صفر تا صد میکروتیک از مدیریت هزینه تا امنیت بالاتر صفر تا صد میکروتیک از مدیریت هزینه تا امنیت بالاتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

‫26 دیدگاه ها

  1. در مورد وب سرور ها هم کمی توضیح بدید لطفا
    برای تحقیق مدرسه م می خوام
    مرسی

  2. وقتتون بخیر، من از همین روش شما پرینتر و تو سرور تعریف کردم ولی متاسفانه کار نمیکنه، تا یه ماه پیش همچی اکی بود و پرینتر کار می‌کرد اما یدفعه از کار افتادش، من از طریق راه شما کانفیگ کروم ولی باز اکی نشد ،ممنون میشم اگر کمکم کنید

  3. درود وقت بخیر ایا میشود فاضله 50 کیلومتری از طریق شبکه درخواست پرینت داد؟
    لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم

    1. درود بر شما
      کاربر عزیز، بستگی به زیر ساختتون داره و اگر زیر ساخت به گونه ای باشه که مبدا و مقصد هم دیگر را ببینن و پینگ یکدیگر را داشته باشند این کار امکان پذیر است .

  4. برای این کار سخت افزار هایی با عنوان Print Server هم می توان استفاده کرد

    1. بله امکان استفاده می باشد ولی در نظر داشته باشید پرینت سرور ها با تعداد محدودی از پرینتر ها ست می شود.

  5. من نصب کردم و یکی از مشکلاتم با شیر کردن پرینتر ها برطرف شد.
    حالا میخوام نرم افزار هایی که در این خصوص وجود دارن رو هم تست کنم.

دکمه بازگشت به بالا