
یادداشت ویراستار: اصل این مطلب در آبان ۹۵ نوشته شده بود و در آبان ۹۹ دوباره بررسی و بهروز شده است.
تجهیزات ذخیرهسازی مبتنی بر هارد دیسک بر اساس ساختار شبکه، زیرساخت سخت افزاری، سیستم عامل، نرم افزارهای مورد نیاز و کاربری به چند دسته تقسیم میشوند. یکی از انواع ذخیره سازی، Network Attached Storage یا NAS است. در ادامه ویدیوهایی ارایه شده که شما را با این روش ذخیره سازی آشنا میکند.
- ذخیره سازی NAS یا NAS Storage
- مقایسه NAS با SAN و DAS
- معرفی کیونپ NAS استوریج
- HPE StoreEasy ها در NAS استوریج
- بررسی NAS استوریج HPE StoreEasy 1000
- نحوه تست گرفتن از دستگاه HPE StoreEasy 1450 Storage
- بررسی NAS استوریج HPE StoreEasy 5000
ذخیره سازی NAS یا NAS Storage
در روش ذخیره سازی NAS یا Network Attached Storage هارددیسکها روی یک سرور قرار دارد که به آن NAS Storage گفته میشود و سپس این هاردها را در شبکه برای دستگاههای دیگر به اشتراک میگذاریم. در واقع از طریق پروتکل TCP/IP به استوریج متصل میشویم و از آن سرویس میگیریم. این استوریجها به سادگی، فضایی مرکزی، محلی و بسیار در دسترس را برای ذخیره سازی فایلها و فولدرهای حیاتی برای هر سازمانی را با قیمتی مناسب (نسبت به SAN) فراهم میکنند.

در روش NAS Storage، مدل دسترسی به اطلاعات File level Access است یعنی باید بر روی استوریجهای NAS، ویندوز بهینه شده مخصوص استوریج نصب کنیم. پس این دستگاه ها دارای سیستمعامل هستند و از ویندوز نسخه Storage Server استفاده میشود مانند نسخه مایکروسافتی آن به نام Windows 2012 Storage Server، در این ویندوز سرویسهایی مانند DHCP و DNS و Active Directory قابلیت فعالسازی ندارد و در عوض قابلیتهای به اشتراکگذاری فایلها (File Sharing) بهینهتر شده است. از NAS معمولا برای File Sharing و Home Directory استفاده میشود.
از ویژگیهای این روش ذخیرهسازی، امکان به اشتراک گذاشتن حجم بالای هارد در شبکه است و حجمی برابر با ۲۸۰ ترابایت فراهم میشود. معمولا به صورت اکسترنال است و از مدیریت متمرکز بهره میبرد. کارت شبکه میتواند تا ۲۰۰۰۰ عدد Concurrent Session را داشته باشد. NAS استوریج برای استفاده در سازمانهای کوچک و متوسط و Workgroup ها ایدهآل است و برای استفاده در فایل سرویس و اشتراک فایل مناسب است.
مقایسه NAS با SAN و DAS
تفاوت عمده SAN با NAS در Block Level بودن SAN است. ویژگی File level Access باعث میشود اطلاعات با سرعت پایینی خوانده میشود و ترافیک شبکه LAN را افزایش میدهد یعنی پهنای باند را میگیرد. در این روش دسترسی، اشتراکگذاری انجام میشود و دیگران فایل را میخوانند نه بلاکی از هارد را. مزیت مشترک آنها این است که مدیریت فضاها به صورت متمرکز انجام میشود. این ویژگی باعث میشود در مقایسه با DAS سرعت دسترسی، کمتر باشد. کارایی در این راهکار، بستگی به شبکه LAN دارد و محدودیت در فاصله نیز وجود دارد که باز هم بستگی به شبکه LAN دارد که معمولا ۱۰۰ متر است. در این روش Bottleneck وجود دارد اما بهینهتر شده، هزینه آن قابل قبول بوده و در ضمن دسترس پذیری ممکن است محدود باشد.
مزیت NAS نسبت به DAS، سادگی به اشتراکگذاری فایلها بین چند کاربر است که سرعت سیستم نسبت به فایل سرور سنتی بیشتر است در واقع دارای ویژگی Multiple Access است و همزمان چند نفر میتوانند از آن سرویس بگیرند. برای آشنایی با روش ذخیره سازی DAS مقاله “Das storage چیست؛ بررسی انواع مزایا و معایب آن” را بخوانید.

معرفی کیونپ NAS استوریج
NAS Storage های کیونپ از جمله استوریج های موجود در بازار است که با تکنولوژی های پیشرفته و قیمت مناسبشان، ارزشموندی خرید دارد. در اینک با این محصولات آشنا میشوید. برای “خرید استوریج های QNAP در فالنیک” روی لینک بزنید.
HPE StoreEasy ها در NAS استوریج
انواع دستگاههای ذخیره ساز HP که مختص استفاده در NAS است با نام StoreEasy شناخته میشوند. شرکت HP این ذخیره سازها را در سه مدل X1000 و X3000 و ۵xxx ارایه میدهد مانند مدل ۱۵۵۰ و یا مدل ۳۸۵۰. برای افزایش فضای ذخیره سازی میتوان این دستگاهها را به D3000 و یا D6000 متصل کرد به عنوان مثال مدل ۱۶۵۰ میتواند ۲۸۰ ترابایت فضا در اختیار کاربر قرار دهد.
به هر کدام از مدلها تعداد کاربر مشخصی میتواند وصل شود به عنوان مثال بر روی دستگاه سری ۳۰۰۰ همزمان ۳۰۰۰۰ کاربر میتواند متصل شود. این دستگاهها برای استفاده به عنوان فایل سرور، Home Folder و Roaming Profile و در شرکتهای کوچک و متوسط مناسب هستند.
در واقع این دستگاهها به نوعی سرور هستند که سیستم عامل آنها Windows 2012 Storage Server را دارد و میتوان هارد دیسکهایی با حجم بالا و تعداد زیاد روی آن قرار داد و سپس در شبکه به اشتراک گذاشت. انواع مدلهای StoreEasy و تفاوت آنها را در ادامه میبینید.


بررسی NAS استوریج HPE StoreEasy 1000
استوریجهای HPE StoreEasy 1000، بهینه، کارا، امن و High Available برای شما فراهم هستند. محصولات این خانواده برای کسبوکارهای کوچک، شعبات و محیطهای Workgroup طراحی شده است و نیازهای منحصربفرد شما در ذخیرهسازی را فراهم میکند.
کسبوکار شما چه کوچک و متوسط باشد و چه بزرگ و دارای شعبات و دفاتر راه دور، ذخیره سازی باید آخرین دغدغه شما باشد. اگر تعداد کاربرانی که با آنها کار میکنید زیاد است، باید درخواستهای آنها در زمینه ذخیره و دسترسی به Volumeهای فایل را که در حال رشد نیز هستند، را فراهم کنید. این Volumeهای فایل میتوانند شامل مستندات کاری، تصاویر، فایلهای صوتی و ویدئوها باشد. شما به فایل استوریجی مناسب نیاز دارید که امن بوده و مدیریت آن نیز آسان باشد.

HPE اینجاست تا به کمک شما آید. ذخیرهسازهای HPE StoreEasy 1000 با ویژگیهای بهینگی، کارا، امن و High Available برای شما فراهم است. محصولات این خانواده برای کسب و کارهای کوچک، شعبات و محیطهای Workgroup طراحی شده است و نیازهای منحصربفرد شما در ذخیرهسازی را فراهم میکند. خانواده HPE StoreEasy 1000 قابلیت مجتمع شدن با محیطهای جدید و موجود را دارا هستند و تجربه مدیریتی آسان و پایداری را برای مدیران شبکه و متخصصین IT فراهم میکند. این استوریجها از روش ذخیرهسازی NAS استوریج استفاده میکنند.
با امنیت تعبیه شده در آن، دادههای شما محفوظ و در دسترس باقی میماند و در عین حال کاربران شما میتوانند هر وقت و از هرکجا که بخواهند به آن دسترسی یابند. این ذخیرهسازها امکان نصب و اجرای Endpoint Protection مانند نصب خودکار آنتیویروس بر روی سیستم را ارایه میدهند و در نتیجه هزینه و پیچیدگی اتصال به سرور اکسترنال Endpoint Protection را کاهش میدهد.
ردیف | مدل سرور | مدل استوریج |
۱ | HPE ProLiant DL 360 G10 | HPE StoreEasy 1460 |
۲ | HPE ProLiant ML 110 G10 | HPE StoreEasy 1560 |
۳ | HPE ProLiant DL 380 (LFF) G10 | HPE StoreEasy 1660 |
۴ | HPE ProLiant DL 380 (SFF) G10 | HPE StoreEasy 1860 |
ردیف | مدل سرور | مدل استوریج |
۱ | HPE ProLiant DL160 G9 | HPE StoreEasy 1450 |
۲ | HPE ProLiant ML 110 G9 | HPE StoreEasy 1550 |
۳ | HPE ProLiant DL 380 (LFF) G9 | HPE StoreEasy 1650 |
۴ | HPE ProLiant Apollo 4200 G9 | HPE StoreEasy 1650 |
۵ | HPE ProLiant DL 380 (SFF) G9 | HPE StoreEasy 1850 |
با داشتن ویژگیهایی مانند مانیتورینگ دایمی سلامت و غیره، میتوانید برای کاربران، راهکارهای High Available را فراهم کنید که دادههای آنها آماده و High Available باشد. در کنار همه اینها نیز متخصصین ما حامی شما هستند. در ادامه جعبه گشایی NAS استوریج HPE StoreEasy 1450 را میبینید.
نحوه تست گرفتن از دستگاه HPE StoreEasy 1450 Storage
برای RAID بندی، تست سخت افزاری و … بر روی سرورها و استوریجهای پرولیانت در نسل ۸، نسل ۹ و نسل ۱۰، دیگر خبری از SMART START نیست و در قسمت بایوس سیستم گنجانده شده است و شما کافیست با زدن دکمهی F10 وارد این ویژگی شده و کارهای متناسب از جمله RAID بندی و تست سخت افزاری را انجام دهید.
ذخیره سازهای HPE StoreEasy 1450 ویژگیهایی از جمله بهینگی، کارایی، امنیت و دسترس پذیری بالا (High Available) را برای شما فراهم میکند. محصولات این خانواده برای کسبوکارهای کوچک، شعبات و محیطهای ورک گروپ، طراحی شده است و نیازهای منحصربفرد شما در ذخیره سازی را فراهم میکند.
خانواده HPE StoreEasy 1000 قابلیت مجتمع شدن با محیطهای جدید و موجود را دارا هستند و تجربه مدیریتی آسان و پایداری را برای مدیران شبکه و متخصصین IT فراهم میکند. این استوریجها از روش ذخیرهسازی NAS استوریج استفاده میکنند.
این استوریج اچ پی، با ظرفیت ۴۰ ترابایت (SATA/SAS)، فضای متمرکز ذخیره سازی با مدیریت ساده ارایه می دهد که امکان ذخیره امن اسناد و مدیا، با File Storage و سرور DL160 G9 را فراهم می کند.
در این ویدیو مراحل تست سخت افزاری HPE StoreEasy 1450 Storage در سرورهای نسل ۹ انجام شده و شما میتوانید با مشاهده این ویدیو، به راحتی از تمام قطعات HPE StoreEasy 1450 Storage تست بگیرید.
بررسی NAS استوریج HPE StoreEasy 5000
استوریجهای خانواده HPE StoreEasy برای سازمانهای کوچک و متوسط و یا در حال رشد مناسب است که هم در یک یونیت و هم در آرایههای پیچیدهتر شامل ۳PAR و Virtual Storage قابل استفاده است. این استوریج بالاترین جایگاه را در این خانواده دارد. پیکربندی HPE StoreEasy 5530 که در ادامه به آن میپردازیم، هم میتواند به طور مستقل عمل کند و هم به عنوان Primary NAS Storage در سازمانهای کوچک، دفاتر راه دور و شعبات، مورد استفاده قرار گیرد. همچنین میتواند تنها شروعی برای محیطهای استوریجی بسیار بزرگتر باشد.
به چندین دلیل این سری از استوریجها مورد توجه هستند که مهمترین آنها ویژگی HA یا همان High Availability است. Dual Compute Bladeها شاخصترین مولفه در راهکار HA است. آنها هم Active هستند و هم از طریق اینترفیس SAS به Storage Pool متصل میشوند. Storage Pool هم میتواند شامل ۱۶ درایو LFF و یا ۳۶ درایو SFF باشد که Hot-Plug یا Hot-Swap هستند و میتوان تنظیمات مربوط به RAID را در آنها پیکربندی کرد. هر بلید دارای دو درایو LFF در حالت Mirror برای سیستمعامل است. Enclosure نیز فنها و منابع تغذیه افزونه را فراهم میکند تا راهکار HA در این کیس سه یونیته تکمیل شود.
بلیدها میتوانند در حالت Active/Active باشند. اما روشی که HPE SoreEasy 5530 استفاده میکند کمی متفاوت از استاندارد Active/Active است بدین صورت که هر Node میتواند در تعامل با Storage Pool باشد اما هر دوی آنها نمیتوانند به صورت همزمان با یک Pool در ارتباط باشند. در واقع تنظیمات کنترلر در حالت Active/Passive و Passive/Active است، هر دو Node میتوانند در Volumeهای مختلفی کار کنند و به خاطر یکدیگر فعالیت خود را متوقف کنند.

اچ پی پیکربندی انعطافپذیری برای Nodeها فراهم میکند که بستگی به نیازهای سازمانی شما در زمینه تنظیمات کنترلرها دارد. قابلیت ارتقاپذیری استوریج HPE StoreEasy 5530 تا ۱۹۲ ترابایت (با هاردهای LFF) است. همچنین دارای ویژگیهای دادهای متفاوتی است که بخشی از ویندوز ۲۰۱۲ بوده و بهترین استفاده از ظرفیت را فراهم میکند.
سرور ۲۰۱۲ علاوه بر پشتیبانی از آخرین استاندارد SMB 3.0، از iSCSI LUNها و قابلیتهای تعبیه شده Deduplication نیز برخوردار است که برای افزایش ظرفیت سیستم قابل استفاده است.
این استوریج با داشتن JBOD میتواند تا ۱۹۲ ترابایت (با درایوهای LFF) را پشتیبانی کند. شرکت اچ پی، استوریجهای HPE StoreEasy 5530 را در چندین پیکربندی ارایه میدهد که بر حسب نیازهای کارایی و ظرفیتی، متفاوت است. هاردهای SFF 10K ظرفیتی بین ۱۰.۸ تا ۳۶.۴ ترابایت را فراهم میکند. هاردهای LFF 7.2K نیز ظرفیتهای ۱۰، ۲۰ و ۳۰ ترابایت را ارایه میدهند.
استوریج HPE StoreEasy 5000 دو کنترلر با قابلیت Automatic Failover، Multipath I/O، حفاظت از داده RAID و پاور و منبع تغذیه افزونه دارد بنابراین میتوانید خاطرجمع باشید که به دادههای ذخیره شده خود به هنگام نیاز دسترسی خواهید یافت. این سری از استوریجهای اچ پی در مدلهای زیر ارایه میشود:
- HP StoreEasy 5530 10TB LFF 7.2K Storage
- HP StoreEasy 5530 20TB LFF 7.2K Storage
- HP StoreEasy 5530 30TB LFF 7.2K Storage
- HP StoreEasy 5530 10.8TB SFF 10K Storage
- HP StoreEasy 5530 16.2TB SFF 10K Storage
- HP StoreEasy 5530 32.4TB SFF 10K Storage
مشخصات فنی استوریج HPE StoreEasy 5000
- System HDD configuration options
- ۱۶ LFF SAS
- ۳۶ SFF SAS
- Internal blade storage: 2x450GB SFF SAS per controller
- Supports five expansion shelves for maximum capacity of 192TB raw
- Processor: Intel Xeon Processor E5620 (2.40GHz)
- Memory
- Standard 24GB (3x8GB) per 5530 Storage Controller
- Maximum 96GB (12x8GB) per 5530 Storage Controller
- Graphics: Integrated Matrox G200, 32 MB video memory
- Network controller interface: ۱GbE, 10GbE
- Number of users supported: ۱۰۰ – ۲۵۰۰۰
- Management features
- High Availability
- Unified (File and Block)
- Tight Windows integration
- Data Deduplication
- Branch Cache
- File Classification Infrastructure
- Snapshots
- Availability features
- Active/Active two-node NAS cluster
- Hot plug drives
- RAID protection for drives
- Redundant power supplies
- Redundant fans
- Compatible operating systems: Microsoft Windows, Linux, UNIX, VMware, Client OS
- System Inlet Temperature: ۱۰o-۳۵oC (50o-۹۵oF)
- Altitude
- Operating – 3050 m (10,000 ft)
- Non-operating – 144 m (30,000 ft)
- Acoustic Noise with 2 server blades
- Idle
- LWAd: 7.3 B
- LpAm: 55 dBA
- Operating
- LWAd: 7.4 B
- LpAm: 56 dBA
- Idle
- Dimensions (HxWxD): 13.18 x 44.80 x 86.38cm
- Weight: Minimum 96.9 lb. (43.96 kg) bare – Maximum 126.4 lb. (57.36kg)
برای استوریج مجازی کدام مورد بهتر است ؟
سلام
اگر هزینه برایتان مهم است، اگر محیط مجازی کوچکی دارید، یا اگر محیط شما نیازی به ویژگیهای پیشرفتهای مانند Data Replication ندارد، DAS را انتخاب کنید.
اگر محیطهای مجازی بزرگی دارید، NAS یا SAN را انتخاب کنید. اگر لازم است که از تعداد زیادی هاست مجازی، Clone تهیه کنید، NAS گزینه بهتری است، اما اگر به سطوح بالاتری از دسترس پذیری و Resiliency نیاز دارید، SAN مناسبتر است.
دسترسی به اطلاعات در استوریج ها چه تفاوتی دارند؟
مدل دسترسی به اطلاعات در این روش، File level Access است یعنی باید بر روی استوریجهای NAS، ویندوز بهینه شدهی مخصوص استوریج نصب کنیم. تفاوت عمده SAN با NAS در Block Level بودن SAN است. ویژگی File level Access باعث میشود اطلاعات با سرعت پایینی خوانده میشود و ترافیک شبکه LAN را افزایش میدهد یعنی پهنای باند را میگیرد. در این روش دسترسی، اشتراکگذاری انجام میشود و دیگران فایل را میخوانند نه بلاکی از هارد را
برای ذخیره سازی مجازی nas بهتر است یا san ؟
برای رسیدن به پاسخ خود مقاله “DAS – SAN – NAS: کدام یک برای استوریج مجازی مناسبتر است؟” را در لینک زیر بخوانید:
https://falnic.com/blog/das-nas-san-which-one-is-suitable-for-virtual-storage.html
استوریج NAS و سطح دسترسی آن به چه صورت می باشد؟
در روش ذخیره سازی NAS یا Network Attached Storage هارددیسکها بر روی یک سرور قرار دارد که به آن NAS Storage گفته میشود و سپس این هاردها را در شبکه برای دستگاههای دیگر به اشتراک میگذاریم. در واقع از طریق پروتکل TCP/IP به استوریج متصل میشویم و از آن سرویس میگیریم. مدل دسترسی به اطلاعات File level Access است یعنی باید بر روی استوریجهای NAS، ویندوز بهینه شده مخصوص استوریج نصب کنیم.
دستگاه NAS از چه طریق به شبکه متصل میشه؟ و اینکه دستگاه ها پردازنده و رم دارند ؟
دستگاه های nas از طریق پروتکل TCP/IP (کارت شبکه) به شبکه متصل می شوندو بسته به مدل دارای پردازنده و رم مجزا می باشند .
سلام
ماکسیمم ظرفیتی که در ذخیره سازی NAS در شبکه وجود داره چقدر هستش؟؟
امکان به اشتراک گذاشتن حجم بالای هارد در شبکه است و حجمی برابر با ۲۸۰ ترابایت فراهم میشود
میخواستم بدونم تفاوت های بین nas، san، و lan درچی هست؟ خیلی هم دنبال محتوای که کامل توضیح بده گشتم اما متاسفانه نتونستم پیدا کنم میشه راهنماییم کنید.
ممنون از شما
در زمینه مقایسه SAN و NAS و DAS خواندن مقاله زیر رو توصیه میکنم:
https://falnic.com/blog/comparison-of-sas-das-nas-storage.html