
ریکاوری و بازیابی اطلاعات از هاردی که آسیب دیده، امری مهم و ضروری است. از آنجایی که هارد، محلی مناسب و امن برای نگهداری اطلاعات و دادههای ضروری و مهم است، بیشتر افراد، اطلاعات و دادههای ارزشمند و مهم خود را بر روی هارد ذخیره میکنند. اما برخی مواقع، هارد به دلایل مختلف به مشکل میخورد و اطلاعات ذخیره شده روی آن غیر قابل دسترس میشود. یکی از این مشکلات، مشکل فریمور است. بررسی بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور موضوع این مقاله است. پیش از بررسی نحوه بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور، بهتر است ابتدا با خودِ فریمور و چیستی آن آشنا شویم. با ما همراه باشید …

پادکست با موضوع بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل Firmware
در این پادکست، به بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل Firmware میپردازیم و نکات مهم مربوط به آن را بررسی میکنیم. حجم اطلاعاتی که افراد نیاز به ذخیره آنها دارند، روز به روز در حال افزایش است: مانند عکسها و فیلمهایی که روزانه با تلفن همراه گرفته میشود، اطلاعات بانکی و مالی یا اطلاعات مهم سرمایه و کسبوکار؛ این حجم از دادهها و اطلاعات باید جایی برای ذخیره داشته باشند اما امنیت آنها نیز باید تامین شود. اما اگر در فریمور – Firmware هارد مشکلاتی به وجود آمده باشد، برای بازیای و ریکاوری اطلاعات چه کاری باید انجام دهیم؟ با ما در این پرونده همراه باشید.
در این پادکست به موارد زیر پرداخته میشود:
- دلایل اصلی از بین رفتن اطلاعات
- دلایل خرابی هارد
- راهکارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از فقدان اطلاعات
- دلایل از دست رفتن اطلاعات RAID
- ۸ نکته مهم در ریکاوری و بازیابی RAID
- Firmware چیست؟
- علایم و نشانههای خرابی Firmware
- بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل فریمور
در این پادکست به همراه بخش تخصصی، اخبار تکنولوژی و مناسبتهای ماه را هم میتوانید پیگیری کنید؛ این نسخه پادکست ۴۳ مگابایت حجم و ۳۸ دقیقه زمان دارد. زمانبندی این پادکست در جدول زیر آمده است:
محدوده زمانی | موضوع بحث پادکست |
---|---|
دقیقه ۰۲:۲۴ تا ۰۷:۱۹ | خبرهای ۳۰ روز گذشته دنیای تکنولوژی |
دقیقه ۰۸:۰۵ تا ۳۰:۱۹ | بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل Firmware |
دقیقه ۳۱:۱۶ تا ۳۵:۴۷ | منتخبی از مناسبتهای ۳۰ روز آینده |
محتوای مکمل مبحث “بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل Firmware“، محتوای “ریکاوری حافظه و بازیابی اطلاعات” و “۸ نکته مهم در ریکاوری و بازیابی RAID” است که در این پادکست به آن هم پرداخته شده است.

Firmware یا فریمور چیست؟
Firmware یا فریمور در هر قطعهای وجود دارد و نقش ارتباط دهنده میان سخت افزار و نرم افزار یک سیستم را بر عهده دارد. به عبارت دیگر فریمور ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار است و شرکت سازنده در زمان تولید آن را اجرا میکند. این ترکیب در همه تجهیزات هوشمند مانند مودمها، چراغهای راهنمایی، کنترل تلویزیون و غیره وجود دارد. با استفاده از فریمور میتوان دستگاه را کنترل کرد و در واقع فریمور رابطی است میان کاربر و سخت افزار.

Firmware هر دستگاه، اهمیت بسیاری دارد ولی به دور از خرابی و مشکل هم نیست. اگر فریمور هارد دچار مشکل شود، امکان دسترسی به اطلاعات ذخیره شده روی آن وجود ندارد. برای بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور باید ابتدا مشکل فریمور بر طرف شده و هارد تعمیر شود. با اصلاح و تعمیر هارد، دادهها روی آن باقی میماند و امکان بازیابی وجود دارد.
اصلاح و بر طرف کردن مشکل فریمور کاری تخصصی است و نیاز به استفاده از دانش و مهارت تکنسینهای مجرب دارد.
چرا Firmware، خراب میشود؟
آیا تا به حال هنگام کار با نرم افزار مثلا Adobe Flash یا Internet Explorer مواجه شدهاید؟ معمولا تولیدکنندگان نرم افزار با ارایه آپدیتی از نرم افزار، باگهای آن را برطرف میکنند. فریمور هارد هم مانند نرم افزارهای دیگر، ممکن است دچار باگ شود.
اغلب خرابیهای فریمور به دلیل اتفاق میافتد:
دلیل اصلی: تعداد زیاد سکتورهای غیرقابل خوانش یا همان بدسکتور
دلیل دوم: خرابی بخشهای خاصی از فریمور مخصوصا در (growth defect list (G-List و ماژولهای فریموری .S.M.A.R.T
علایم و نشانههای خرابی Firmware هارد
خرابی Firmware، علایم و نشانههایی در پی دارد و با توجه به آنها میتوان به تشخیص خرابی و سپس بازیابی اطلاعات هارد با مشکل Firmware پرداخت. از جمله علایم و نشانههای خرابی فریمور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هارد درایو به وسیله کامپیوتر و یا بایوس شناسایی نمیشود.
- نمایش نادرست ظرفیت هارد درایو
- شنیده شدن صداهای ناهنجار از هارد درایو
- کار کردن و پاسخدهی بسیار کند هارد درایو
- درست کار نکردن درایو
- با وجود این که هارد درایو به درستی شناسایی میشود، ولی هیچ آدرس سکتوری قابل دسترسی نیست.
- مقدار دهی اولیه درایو انجام نمیشود.

چگونگی دسترسی به فریمور هارد
برای ویرایش ماژولهای فریمور باید به Service Area یا همان SA دسترسی یافت. ماژولهای فریموری حیاتی در بیشتر هارد ها (به جز هاردهای توشیبا) در قسمتی از پلاترها به نام ناحیه سیستمی یا ناحیه سرویس نوشته میشود. معمولا ناحیه سرویس در در هر دو طرف پلاتر ذخیره میشود که به ناحیه سرویس اولیه و ثانویه شناخته میشود. SA ثانویه به عنوان بکاپی برای درست کردن ماژولهای فریموری خراب در SA اولیه استفاده میشود (یا برعکس).
دسترسی به این فضا بدون تجهیزات تخصصی ممکن نیست. تعداد تولیدکنندگان چنین تجهیزاتی نیز کم است. برخی از این تجهیزات عبارتند از:
- Ace Laboratory’s PC3000
- Salvation Data’sHDD Doctor Suite
- Atola’s Insight
تمام این محصولات نیاز به سرمایه زیادی دارند و باید چگونگی استفاده درست از آنها را هم یاد بگیرید. بناربراین بعید است که در مغازههای کامپیوتری یا شرکتهای پشتیبانی IT به چنین تجهیزاتی دسترسی داشته باشند.
گفتگوی تک تاک: انواع آسیب هارد و بازیابی اطلاعات

در این بررسی به موارد زیر میپردازیم:
- بازیابی در سطح نرم افزاری و منطقی
- بازیابی در سطح میان افزاری یا Firmware
- بازیابی در سطح سخت افزاری
- هزینه ریکاوری هارد
بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل Firmware
اولین نکته برای بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور تلاش برای قابل دسترس کردن هارد است. در این صورت است که اطلاعات و دادههای ذخیره شده روی آن قابل بازیابی و ریکاوری کرد.
بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل فریمور در صورتی امکانپذیر است که به دست افرادی با مهارت لازم و کافی سپرده شود.
فریمور هارد در قسمتی از پلاترها به نام ناحیه سیستمی یا ناحیه سرویس نوشته میشود. فریمور نوعی نرم افزاری است و ماژولهایی دارد که مسئول عملکردهای خاصی در هارد دیسک هستند مانند دسترسی به دادهها، خواندن و نوشتن هارد. پس وقتی فریمور با مشکل مواجه شود، باعث غیر قابل دسترس شدن اطلاعات و دادههای ذخیره شده روی هارد میشود.
برخی از این ماژولها مسئول تعمیر دیگر ماژولها هنگام خرابی هستند.
اساسا امکان تشخیص این که فریمور خراب شده و یا آسیب دیده وجود ندارد و علایم و نشانههای مشکل فریمور به صورت خودکار نمایان نمیشود. اما معنی این نشانهها این است که به احتمال زیاد فریمور دچار مشکل شده است.
همان طور که گفتیم، زمانی که در فریمور هارد مشکلی به وجود آید، دادهها و اطلاعات ذخیره شده روی آن از دسترس خارج می شود. در چنین شرایطی برای بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور باید به تعمیر و رفع مشکل فریمور اقدام کرد. در بسیاری از مواقع روشهای استفاده شده برای اصلاح مشکل فریمور هارد بستگی به تولید کننده HDD دارد و میتواند متفاوت باشد.
در بیشتر موارد، اولین کاری که به نظر میرسد باید انجام دهید، تهیه کپی بکاپگیری از ناحیه سرویس است، دادهها و اطلاعاتی که در این ناحیه به صورت Track ذخیره شدهاند. یک کپی هم از حافظه فقط خوانی (ROM) تهیه کنید. سپس بکاپی از ماژولهای فریمور تهیه کنید. Track ها هم از ماژولهای فریمور ساخته شده اما ماژولهای فریمور در این حالت، قابل آدرسدهی به صورت مجرا نیستند.
زمانی که بکاپ را کامل انجام دهید، میتوان ماژولهای فریمور را ویرایش کرد. ویرایش ماژول فریمور را میتوان به صورت دستی و با استفاده از وایریشگر Hex انجام داد. روش دیگر استفاده از هارد اهدا کننده است تا ماژولهای فریموری سالم را روی ماژولهای خرابِ هارد خراب بازنویسی کند. وقتی که ماژولهای فریمور به درستی تعمیر شوند، هارد باید توسط سیستم شناخته شود تا بتوان به بازیابی و بازگردان اطلاعات هارد با مشکل فریمور پرداخت.
اگر ماژولهای خراب به درستی تعمیر شوند، وقتی هارد روشن شود باید به شکل نرمال شناخته شده و اطلاعات در دسترس باشند. پس از این که کلون کامل به صورت سکتور به سکتور از هارد، با استفاده قابلیت Imaging، به طور کامل انجام شد، فایل سیستم، Rebuild شده و اطلاعات به صورت فایل خواهند بود.
مشکل فریموری هارد، یک مرحله پیش از مشکلات فیزیکی هارد است. مشکلات فریموری هارد به این معنا است که هارد از نظر سخت افزاری مشکلی نداشته است و مشکلات آن مربوط به فریمور است که باید اصلاح شود. برای اصلاح مشکلات فریمور هارد نیاز به دانش و تخصص پیشرفته است و علاوه بر این باید به دست یک تکنسین مجرب و با مهارت انجام شود. بعد از اصلاح و رفع مشکل هارد میتوان به بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور اقدام کرد. بعد از بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل فریمور، در صوری که هارد قابل تعمیر و بازسازی بود، به تعمیر آن اقدام میشود. مشکلات مربوط به Firmware هارد میتواند بر اساس انواع و مدل های آن متفاوت باشد.
برای شناسایی و بازیابی اطلاعات هارد با مشکل فریمور از دستگاههایی مانند PC3000 و MRT استفاده میشود. البته نکتهای که باید در نظر داشت، این است که کوچکترین اشتباه در زمینه بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل فریمور میتواند سبب از دست رفتن هارد و اطلاعات شما شود.
نکاتی در مورد بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل فریمور
برای بازیابی و بازگرداندن اطلاعات هارد با مشکل فریمور میتوانید به صورت زیر عمل کنید:
۱- ابتدا باید به صورت درست و دقیق خرابی هارد را تشخیص دهید. چرا که گاهی احتمال دارد، خرابی هارد تنها از فریمور نباشد و خرابیهای دیگری نیز داشته باشد مانند خرابی اجزای الکترونیکی هارد، خرابی هد که سبب از دسترس خارج شدن اطلاعات هارد میشود.
۲- ایجاد تغییراتی در فریمور هارد برای بازیابی اطلاعات با استفاده از تجهیزات و سخت افزاری که امکان اصلاح و تعمیر خرابی هارد را داشته باشد. از این رو، با استفاده از این تجهیزات باید هارد را به هاردی کلون تبدیل شود که امکان ریکاوری اطلاعات آن وجود داشته باشد.
۳- بعد از این که فریمور هارد اصلاح شد باید اطلاعات و دادههای بازیابی شده بر روی هارد دیگری ذخیره گردد. از جمله محلی که میتوان اطلاعات هارد را روی آن ذخیره کرد، اکسترنال هارد است.
۴- قبل از این که اطلاعات هارد خود را بازیابی کنید، بهتر است ابتدا بررسی کنید و اطلاعات مهم و ضروری خود را انتخاب کرده و به بازیابی آن بپردازید.
جمع بندی
یکی از مشکلاتی که باعث از دسترس خارج بودن اطلاعات و دادههای ذخیره شده روی هارد میشود، مشکلات مربوط به فریمور است. مشکلات مربوط به فریمور ممکن است هارد را نیازمند بازیابی سازد. معمولا مشکلات مربوط به فریمور با انجام اصلاحاتی قابل رفع است و اطلاعات و دادهها بر روی هارد باقی مانده و حذف نمیشود. از این رو، با اصلاح و برطرف کردن مشکلات فریمور میتوان به بازیابی اطلاعات هارد پرداخت.
لازم به ذکر است که رفع برخی از مشکلات مربوط به فریمور هارد نیاز به استفاده از دانش و مهارت افراد متخصص است که باید به صورت طولانی مدت و با تمرکز بر روی هارد کار کنند. بنابراین اگر هارد شما دچار مشکل فریمور شده و نیاز به ریکاوری آن دارید، با ما تماس بگیرید.
منبع:
cheadledatarecovery
sertdatarecovery
سلام
من ی هارد اکسترنال وسترن دیجیتال ۴ ترابایت دارم،که بدون اینکه اجکت کنم کابل و کشیدم، و چند دقیقه بعد به اطلاعات هارد نیاز داشتم،که کلا بالا نیاورد.ی درایو نا آشنا بالا نیامدن که بازهم نمیشد.و تند تند درخواست فرمت میداد.خلاصه از ترس اینکه اطلاعاتم نپره دست ی شرکت دادم جهت بررسی،که بعد ی هفته موفق نشدن.هارد و که گرفتم،دیگه اون درایو نا آشنا هم بالا نیامد.فقط پایین صفحه اسم هارد و شناسایی میکنه.در منیژینگ هم شناسایی نمیکنه.خواستم لطف کنید راهنمایی بفرمایید.
سلام ودرود
ممکن بود با دستور chkdsk مشکل را رفع نمایید. از لینک https://appuals.com/chkdsk-f-r-vs-chkdsk-r-f/ استفاده کنید. شاید همچنان جواب دهد.
سلام
من هارد ۵۰۰ سیگیت داشتم گوشون نشون می داد یعنی سلامت زرد رنگ از سایت سیگیت فریمور دانلود و با بوت ان را اپدیت کردم عملیات موفق هم بود بعد ریست دیگه هارد رو نمیشناسه این مشکل قابل حل هست هزینه حل آن چیست
ممنون
احتمالا فریمور اشتباهی را روی آن نصب کرده اید.
شما می توانید با واحد خدمات فنی فالنیک با شماره ۰۲۱۸۳۶۳ داخلی ۵۵۴۱ تماس بگیرید.
این همه مراکز معتبر تعمیر هارد وجود داره که مطالب وب سایت همشون رو مطالعه کردم ولی هیچ کدوم به این واضحی و شفافی توضیح ندادن! واقعا ممنوون
خوشحالم که مفید بوده و ممنونم از بازخوردتون
میشه یه مرجع مطمئن برای آپدیت Firmware سرور معرفی کنید؟
سلام
شما می توانید از نرم افزار Service Pack for Proliant برای آپدیت فریمور سرور خود استفاده کنید.
ممنون از توضیحات خوب شما .
من یه سوال داشتم گفتم شاید بتونید منو راهنمایی کنید.
من یدونه میدی کیبورد برای اجرای نوازدگی خریدم و وقتی که داشتم فریمور رو آپدیت میکردم برق یه لحظه قطع شد و فریمور خراب شد .
الان من میتونم نرم افزاری پیدا کنم که فریمور رو به دستگاه منتقل کنم؟
در واقع مثل فلش کردن گوشی
سلام
متاسفانه در این زمینه اطلاعاتی نداریم. شما میتونید از فروشگاهی که کیبورد رو خریداری کردید، پرس و جو کنید 🙂