
امروزه برای افزایش سرعت، کارایی و امنیت تجهیزات ذخیره سازی از تکنولوژی RAID استفاده میشود. این تکنولوژی ترکیبی از چندین هارد دیسک است یعنی چندین هارد دیسک به یکدیگر متصل میشوند و یک واحد را تشکیل میدهند. افزایش کارایی سیستم بستگی به سطح تکنیکی RAID دارد که بر اساس نیاز شما پیاده سازی میشود. برای پیاده سازی بهتر RAID و افزایش سرعت، کارآیی و عملکرد سیستم بهتر است، توصیههایی را در نظر بگیرید.
RAID چیست؟
هدف اصلی استفاده از RAID این است که بتوان به صورت یکسان دادهها را در دیسکهای متفاوت ذخیره کرد و این کار سبب افزایش کارایی و حفاظت از دادهها میشود. این تکنیک باعث جلوگیری از فقدان اطلاعات و دادهها در زمانی که سیستم کرش میکند و یا آسیب میبیند میشود. در هاردهای RAID اطلاعات و دادهها ممکن است به صورت متفاوت در بین دیسکهای فیزیکی توزیع شوند که بسته به نوع توزیع، انواع RAID مشخص میشود.
درباره این که RAID چیست و چه انواعی دارد، محتوای مفصلی با عنوان “RAID چیست” را به شما معرفی میکنیم. با خواندن آن اطلاعات بسیار خوبی کسب خواهید کرد.

در این پادکست، به ۸ نکته مهم در ریکاوری و بازیابی RAID میپردازیم و نکات مهم مربوط به آن را بررسی میکنیم. حجم اطلاعاتی که افراد نیاز به ذخیره آنها دارند، روز به روز در حال افزایش است: مانند عکسها و فیلمهایی که روزانه با تلفن همراه گرفته میشود، اطلاعات بانکی و مالی یا اطلاعات مهم سرمایه و کسبوکار؛ این حجم از دادهها و اطلاعات باید جایی برای ذخیره داشته باشند اما امنیت آنها نیز باید تامین شود. اما اگر در RAID بندی هارد مشکلاتی به وجود آمده باشد، برای بازیای و ریکاوری اطلاعات چه کاری باید انجام دهیم؟ با ما در این پرونده همراه باشید.
در این پادکست به موارد زیر پرداخته میشود:
- دلایل اصلی از بین رفتن اطلاعات
- دلایل خرابی هارد
- راهکارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از فقدان اطلاعات
- دلایل از دست رفتن اطلاعات RAID
- ۸ نکته مهم در ریکاوری و بازیابی RAID
- Firmware چیست؟
- علایم و نشانههای خرابی Firmware
- بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل فریمور
در این پادکست به همراه بخش تخصصی، اخبار تکنولوژی و مناسبتهای ماه را هم میتوانید پیگیری کنید؛ این نسخه پادکست ۴۳ مگابایت حجم و ۳۸ دقیقه زمان دارد. زمانبندی این پادکست در جدول زیر آمده است:
محدوده زمانی | موضوع بحث پادکست |
---|---|
دقیقه ۰۲:۲۴ تا ۰۷:۱۹ | خبرهای ۳۰ روز گذشته دنیای تکنولوژی |
دقیقه ۰۸:۰۵ تا ۳۰:۱۹ | ۸ نکته مهم در ریکاوری و بازیابی RAID |
دقیقه ۳۱:۱۶ تا ۳۵:۴۷ | منتخبی از مناسبتهای ۳۰ روز آینده |
محتوای مکمل مبحث “۸ نکته مهم در ریکاوری و بازیابی RAID”، محتوای “ریکاوری حافظه و بازیابی اطلاعات” و “بازیابی و ریکاوری اطلاعات هارد با مشکل Firmware” است که در این پادکست به آن هم پرداخته شده است.<

مهمترین نکاتی که برای بازیابی اطلاعات raid باید بدانید:
با وجودی که RAID سبب افزایش و ایمنی ذخیره اطلاعات و داده بر روی دیسکها میشود، ممکن است دچار آسیب و مشکل شود و نیاز به ریکاوری و بازیابی اطلاعات ذخیره شده بر روی رید پیدا کنیم. رایجترین و مهمترین آسیبها و مشکلات مربوط به RAID مربوط به خرابیهای سرور و هارد میباشد. بنابراین برای این که بتوان به صورت موفقیتآمیز اطلاعات و دادههای رید را بازیابی و ریکاوری کرد، به ارائه توصیههای مهم در مورد ریکاوری RAID میپردازیم. با استفاده از این توصیهها و عمل به آنها شما میتوانید به راحتی و آسانی دادهها و اطلاعات خود را از رید ریکاوری کنید.
۱- دیسک را اسکن نکنید.
اگر برای رید مشکلی به وجود آمد و اطلاعات و دادههای ذخیره بر روی آن با مشکل مواجه شد به هیچ وجه درایوهای RAID را اسکن نکنید. علاوه بر این احتمال دارد به صورت خودکار و ناخواسته ویندوز در زمان بالا آمدن بخواهد درایو رید را اسکن کند، که شما باید حواستان جمع باشد و از آن جلوگیری کنید.

خرابی و مشکلات احتمالی که برای درایو RAID به وجود میآید در اکثر مواقع به دلیل نقص و تناقص در پیکربندی با دیتای موجود در روی دیسکها است که میتوان قبل از این که به ریکاوری رید پرداخت، با پیکربندی مجدد و اصلاح آن، مشکل و عیب درایو RAID را بر طرف کرد. در حالی که اگر در چنین شرایطی اقدام به اسکن دیسک کنید، اسکن سبب مخدوش شدن دادهها و اطلاعات ذخیره شده بر روی دیسک میشود در نتیجه ریکاوری رید موفقیت آمیز نخواهد بود.
۲- از اطلاعات خود بکاپگیری کنید.
بکاپ گیری توصیهای است که همیشه در مورد ریکاوری و بازیابی انواع اطلاعات و دادههای ذخیره شده بر روی درایو توصیه میشود. با انجام بکاپ گیری از دادهها و اطلاعات، همیشه یک کپی از اطلاعات و دادههای خود داشته باشد و در صورت نیاز از اطلاعات و دادههای خود روی RAID بکاپ گیری کنید. نکته مهم که در بکاپ گیری حتما باید بر روی دیسک جدا یا سیستم و تجهیزات جداگانهای انجام شود.
پیش از این که بخواهید اقدام برای ریکاوری رید کنید، بکاپ گیری از آن را فراموش نکنید.
۳- مقدار دهی اولیه و تعریف مجدد آرایه RAID را انجام ندهید.
RAID را دوباره تعریف نکنید و مجدد مقدار دهی اولیه انجام ندهید. با تعریف دوباره و انجام مقدار دهی اولیه نه تنها ساعتها زمان باید صرف شود بلکه همه اطلاعات و دادههای ذخیره شده بر روی رید از بین میرود و دیگر قابل بازیابی نخواهد بود.
۴- اهمیت گذاشتن شماره و یادداشت
اگر در زمان استفاده از RAID ، هارد خراب شد، آن را از دستگاه خارج کرده و شماره روی آن را بر اساس آرایه آن یادداشت کنید و تاریخ و زمانی را که از سیستم خارج نمودهاید را نیز یادداشت کنید. البته شما میتوانید هاردهای سالم را با استفاده از ماژیک و برچسب شماره گذاری کنید و همیشه آن را به خاطر داشته باشید. در هنگام شماره گذاری ریدها باید نحوه شماره گذاری به نحوی باشد که شماره روی دیسکها با آنچه داخل سیستم رید است، یکی باشد. چرا که در بسیاری مواقع تعداد هارد خراب با پیغام های خطا وجود دارد، که شما با یاداشت ترتیب زمانی خراب شدن آنها میتوانید خرابی و مشکل را را کدگذاری کنید، تا دیگر مشکلی پیش نیاید.
۵- RAID را بازسازی یا Rebuild نکنید.
بازسازی یا Rebuild کردن RAID میتواند سبب از دست رفتن اطلاعات و دادههای ذخیره شده بر روی آن باشد. بنابراین یکی دیگر از توصیههای مهم در مورد ریکاوری RAID این است که به هیچ وجه آن را بازسازی نکنید. اگر به صورت ناخواسته بازسازی رید اتفاق افتاد، فورا آن را متوقف کنید. بازسازی مجدد رید عاملی است که ریکاوری آن را غیر ممکن میکند و اطلاعات و دادههای ذخیره شده روی آن را از بین میبرد.
۶- فورا هارد معیوب را تعویض کنید.
تعویض هارد معیوب در اسرع وقت و بدون این که زمان را از دست بدهید، از دیگر توصیههای مهم در مورد ریکاوری RAID است. چنانچه کنسول کارت و یا کنترلر رید با نمایش پیام خطا، هشدار خرابی داد و یا صداهای غیر مکانیکی از هارد خود شنیدید باید فورا اقدام به تعویض هارد کنید. صداهایی مانند تلق تلق، خش خش، بوق بوق و غیره از علائم و نشانههای مشکل در رید است که نیاز به تعویض دارد. با تعویض به موقع هارد، امکان این که بتوانید دادهها و اطلاعات خود را ریکاوری کنید خیلی بیشتر است ولی اگر دست دست کنید و سعی کنید هارد را خارج کرده و دوباره جا بیندازید و یا به هر طریقی آن را اصلاح کنید، احتمال ریکاوری و بازیابی اطلاعات و دادهها را به شدت کاهش میدهید و احتمال این که ریکاوری انجام شود، بسیار کم میشود.
۷- بررسی و تست کردن هارد دیسکها
تست کردن هارد درایو ها و اطمینان از سلامت آنها کاری بسیار مهم است. اگر هارد دیسک تازهای خریدهاید و میخواهید آن را با هارد دیسک خراب و معیوبی تعویض کنید، توصیه میشود قبل از تعویض حتما هارد دیسک جدید را بررسی و تست کرده و از سالم بودن آن مطمئن شوید. بسیاری از افراد تنها به این نکته که هارد دیسک خریداری شده تازه و آکبند است اکتفا میکنند و آن را تست نمیکنند در حالی که در برخی مواقع هارد تازه خریداری شده و نو هم احتمال دارد خراب باشد. برای تست هارد دیسک میتوانید از منوهای نرم افزار کنسول استوریج استفاده کنید. در این منو محلی برای تست هارد دیسک ها وجود دارد و میتوانید هارد دیسک خود را در آن محل تست نکید.
۸- انجام دادن صحیح تعویض هارد معیوب
هارد معیوب را به درستی تعویض کنید. اگر نمیدانید منظور از درست انجام دادن تعویض هارد چیست بهتر است به صورتی که گفته میشود عمل کنید. اگر هارد دیسک موجود در سرورها و استوریجهایی که هارد هات پلاگ دارند، معیوب شود برای تعویض هارد معیوب، دستگاه را خاموش نکنید و بدون خاموش کردن دستگاه، هارد معیوب را با هارد سالم عوض کنید تا بتوانید در زمان جابه جایی و تا زمانی که کار تعویض هارد تمام میشود، وضعیت مربوط به آرایهها را در کنسول مدیریت و نظارت کنید.
اگر در حین کار و زمان تعویض کردن با نوسانات برق مواجه شدید و دستگاه خاموش شد، به احتمال زیاد دادهها و اطلاعات از دسترس خارج میشود. توجه کنید برای ریکاوری و قابل دسترس کردن دادهها و اطلاعات از نرم افزارها و یا ابزارهای تعمیر درایو و اسکن دیسک استفاده نکنید.
جمع بندی
امروزه بسیاری از شرکتها، موسسات، سازمانها برای افزایش سرعت و کارآیی سیستمهای خود از RAID استفاده میکنند. استفاده از RAID مزایای بسیاری دارد و بسیاری از مشکلات را برطرف میکند. اما برای گرفتن نتیجه بهتر باید، به توصیههای مهم در مورد ریکاوری RAID توجه کرد و با رعایت این توصیهها و انجام آنها سبب بهتر شدن و کارآیی بهتر RAID شد.