
شناخت و انتخاب سن سوئیچ مناسب در پیاده سازی و راه اندازی شبکه SAN بسیار مهم است. در این محتوا به موارد زیر میپردازیم.
- سن سوئیچ چیست؟
- انواع سن سوئیچ
- لن سوئیچ چیست؟
- تفاوت SAN Switch و LAN Switch در چیست ؟
- آموزش کانفیگ سن سوئیچ
سن سوئیچ چیست؟
شبکه SAN شبکه کامپیوتری است که دسترسی به استوریج بلاک لوِل را فراهم میکند و سوئیچ سن دستگاهی است که سرورها و Pool های به اشتراک گذاشته شده در دستگاههای استوریج را به هم وصل میکند و مخصوص انتقال ترافیک استوریج است. این سوییچ ها میتوانند شبکه های استوریجی با سرعت بسیار بالا را به هزاران سرور وصل کنند که دیتاهای با حجم بالا را در خود جا دادهاند.
در واقع وظیفه سن سوییچ مدیریت جریان ترافیک بین سرور و استوریج، بررسی بسته دیتا و ارسال آنها به مقصد است. پس هدر بسته را بررسی میکند، دستگاه کامپیوتری مبدا و مقصد را مشخص میکند، و در نهایت بسته را به سیستم ذخیره سازی موردنظر میفرستد. البته سن سوئیچ ها با داشتن ویژگیهایی مثل افزونگی، bandwidth autosensing و network diagnostics پیچیدهتر هستند.
سوئیچ سن برای شبکه هایی با کارایی بالا و زمان تاخیر کم و انتقال بدون فقدان داده – Data Loss طراحی شده است. SAN سوئیچ میتواند سوییچ اترنت هم باشد. در وضعیت ایدهآل، سن سوییچ مبتنی بر اترنت، با IP SAN به ترافیک استوریج اختصاص دارد تا کارایی، بالا باقی بماند. سن سوئیچ را میتوان در زیرساخت های بزرگ SAN استفاده کرد تا هزاران پورت سرور و استوریج را به هم وصل کرد.
انواع سن سوئیچ
سن سوئیچ ها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- سن سوئیچ Channel – FC
استفاده از سن سوئیچ های FC رایجتر است. این نوع از پروتکل Fibre Channel استفاده میکند و با تکنولوژیهای FC سازگار است؛ هم ماژولارند و هم ثابت؛ سوئیچ ماژولار معمولا director-class FC switch است که قابل توسعه بوده و تعداد پورتهای زیادی دارد، ویژگیهایی مانند رمزگذاری و Zoning برای کنترل دسترسی دیتا و بالانس لود دارد. سوئیچ Fixed پیکربندی ثابت دارد و قابل توسعه نیست.
۲. سن سوئیچ اترنت
هر چند که سن سوئیچ FC رایجترین سن سوئیچ است اما سن سوئیچ های مبتنی بر اترنت هم محبوبیت خود را به دست آوردهاند خصوصا با داشتن سرعت ۱۰ GbE که توان عملیاتی بالا و انعطاف پذیری خوبی که فراهم میکنند. سوئیچ های اترنت و دیگر تجهیزات اترنتی ارزانترند و پیادهسازی و نگهداری راحتتری دارند چون برخلاف FC، به سخت افزار و مهارت ادمینی نیاز ندارند.

لن سوئیچ چیست؟
شبکه LAN به شبکه کامپیوتری گفته میشود که کامپیوترها را در محیط محدودی مثل مدرسه و آزمایشگاه و دفاتر به هم وصل میکند.
LAN سوئیچ با اترنت سازگاری دارد و سایزهای مختلفی داراست چند پورت تا چند صد پورت. پورتها در لن سوییچ های مدرن میتوانند سرعتهای مختلفی داشته باشند: ۱ Gigabit Ethernet و ۱۰GbEو ۴۰GbE و ۱۰۰GbE. سوییچ های ۱۰gigabit پرکاربردترین سوئیچ در برنامههای LAN هستند.
لن سوئیچ معمولا از چند پروتکل پشتیبانی میکند مثلا TCP/IP و TCP/UDP و IPX و AppleTal. همچنین در کارهایی مثل VoIP و QoS و مدیریت پهنای باند و گزارشدهی، بسیار خوب عمل میکنند.
به عنوان سوئیچ انترپرایزی یا پیشرفته، دارای ویژگیهای امنیتی پیشرفته بوده و با ابزارهای مدیریتی و عیبیابی اکسترنال کاملا یکپارچه است.
امروزه سوئیچ های LAN Fibber که به عنوان سوییچ Gigabit PoE Switch و شبکه فیبر نوری شناخته میشوند وجود دارد که به دلیل قابلیت پشتیبانی از برق محبوب هستند. برای آشنایی با سوئیچ های PoE مقاله “سوئیچ شبکه POE چیست؟” را بخوانید.
تفاوت SAN Switch و LAN Switch در چیست ؟
بین محیطهای LAN و SAN شباهتهایی وجود دارد مثلا هر دو مسیر ارتباطی برای دیتا و استوریج فراهم میکنند. اما تفاوتهایی در زمینه کابل، سوئیچ و دیگر اجزا دارند. در ادامه تفاوت سن سوئیچ و لن سوئیچ را بررسی میکنیم.
مهترین تفاوت SAN Switch و LAN Switch این است که لن سوئیچ از اینترفیس های استاندارد استفاده میکند و روی اترنت اجرا میشود یعنی مبتنی بر IP است و کارایی خوب و هزینه کمی دارد. اما SAN یک شبکه استوریجی مبتنی بر Fibre Channel است که یکپارچگی دیتا و کارایی فوقالعاده را تضمین میکند و البته قیمت آن قابل توجه است. SAN Switch مبتنی بر شبکه استوریجی iSCSI و یا ترکیبی از تکنولوژی iSCSI و Fiber Channel است.
FC به دلیل کارایی بسیار بهتری که نسبت به اترنت ارایه میدهد معروف است و قابل اطمینانتر و امنتر است و قابلیتهای مدیریتی پیشرفتهتری ارایه میدهد.
اگر از LAN سوئیچ به عنوان شبکه استوریجی مبتنی بر NAS استفاده شود، از پروتکل اشتراک گذاری فایل مانند NFS وCIFS و AppleTalk استفاده میکند.
برای انتخاب از بین SAN Switch و LAN Switch باید به سوالات زیر پاسخ دهید:
- چه پروتکلهایی لازم دارد؟
- چه ویژگیهای مدیریتی لازم دارم؟
- چه سرعت پورتی لازم است؟
- اینترفیس های اتصال چه باید باشد؟
- آیا PoE لازم دارم؟ و …
آموزش کانفیگ سن سوئیچ
در کانفیگ سن سوئیچ دو حالت وجود دارد: یا دارید تازه شبکه SAN را راه میاندازید یا دارید سوئیچی به شبکه موجودتان اضافه میکنید. در حالت اول، کانفیگ راحتتری در پیش دارید: تمام سوئیچ ها دارای تنظیمات و IP آدرسهای پیش فرض هستند. تمام چیزی که لازم دارید این است که با استفاده از مرورگر یا خط فرمان به آدرس آی پی وصل شوید و برخی تغییرات را روی سوئیچ انجام دهید. این تنظیمات شامل پیکربندی IP آدرس و Subnet Mask و Default Gateway است تا به سوئیچ وصل شوید.
سوئیچ اولی که در فابریک، کانفیگ میشود را سوئیچ اصلی یا Principle مینامند. این سوئیچ در پیکربندی فابریک، دیتابیس اصلی را نگهداری میکند. بقیه سوئیچ هایی که به فابریک اضافه میشوند، اطلاعات را از این سوئیچ دانلود میکنند.
همه سوئیچ ها دارای Domain ID هستند تا بتوانند به صورت استاتیک کانفیگ شوند یا به عنوان سوئیچ اصلی اختصاص داده شوند. در کانفیگ استاتیک باید دقت کنید که هیچ دو نام دامنه یکسانی به سوییچ ها ندهید. در غیر این صورت سگمنت بندی در فابریک ایجاد میشود، قطعی در فابریک و denial of service به LUN ها خواهید داشت.
توجه داشته باشید که پورتهای بلا استفاده سوئیچ را حتما غیرفعال کنید. عدم انجام این کار باعث میشود دستگاههایی که مجوز ندارند به فابریک لاگین شوند و قطعی ترافیک را سبب شوند.