چه زمانی باید باتری یو پی اس را تعویض کنیم؟

یو پی اس یکی از ابزارهای بسیار کارآمد برای محافظت از تجهیزات الکترونیکی در مقابل نوسانات ولتاژ و تأمین انرژی مورد نیاز این تجهیزات در زمان قطعی برق است. این کارایی حیاتی UPS، این ابزار را به یکی از مهمترین بخشها در سیستمهای بزرگ و کوچک تبدیل کرده است؛ ابزاری که خرابی یا نبود آن در سیستم، میتواند خسارات جبرانناپذیری را برای کسبوکارهای مختلف ایجاد کند. عمر مفید باتری یو پی اس نیز مانند هر وسیلهی دارای باتری قابل شارژ، در بازهی مشخصی به اتمام میرسد. از آنجایی که این ابزار به طور مستقیم با تجهیزات الکترونیکی حساس در ارتباط است، نباید نسبت به سر رسیدن زمان تعویض باتری یو پی اس بی توجه باشید. در ادامه همراه فالنیک باشید تا علاوه بر آشنایی با علائم خرابی باتری UPS و نحوهی محاسبه زمان تعویض باتری یو پی اس، راهکارهایی را برای مراقبت از باتری UPS یاد بگیرید.
چنانچه دستگاه ups شما مشکلی دارد میتوانید از کارشناسان تعمیر یو پی اس کمک بگیرید. کافیست روی لینک بزنید یا با شماره 0218363 تماس بگیرید.
فهرست محتوا
زمان تعویض باتری یو پی اس چه موقع است؟
عمر مفید باتری یو پی اس به عوامل مختلفی مانند کیفیت ساخت و ظرفیت باتری در هر برند و شرایط نگهداری از UPS بستگی دارد. شاید بپرسید که چطور متوجه اتمام عمر مفید باتری و سر رسیدن زمان تعویض باتری یو پی اس شویم؟ برخلاف تصورتان، پیدا کردن این زمان تعویض باتری چندان سخت نیست؛ زیرا تقریباً همزمان با آن، علائم خرابی باتری UPS نیز یکی پس از دیگری ظاهر میشوند و کارایی باتری مانند قبل نخواهد بود. به طور کلی، اگر مدت زیادی از زمان خرید UPS گذشته است یا اینکه یک یا چند مورد از علائم زیر را مشاهده کردید، به احتمال زیاد باید به فکر تعویض باتری UPS باشید:
- کاهش قابل توجه زمان شارژدهی باتری
- روشن شدن آلارم دستگاه یا چراغهای هشدار LED
- تغییر شکل فیزیکی در باتری یا شاسی دستگاه (باد کردن، تغییر رنگ)
- آفلاین شدن سیستمها در هنگام قطع برق
- خروجی ولتاژ نامناسب از دستگاه
- ناکافی بودن ظرفیت بار UPS
- خاموش شدن ناگهانی دستگاه

چه عواملی باعث کاهش عمر باتری یو پی اس میشوند؟
انواع مدلهای UPS مانند تمام تجهیزات الکترونیک دیگری که مجهز به باتریهای قابل شارژ هستند، باید در شرایط خاصی استفاده و نگهداری شوند. رعایت این شرایط، نه تنها عمر باتری یو پی اس را افزایش میدهد، بلکه کارایی استاندارد آن را تا مدتها حفظ میکند و مانع از آسیبدیدگی تجهیزات متصل به UPS خواهد شد. موارد زیر، مهمترین عواملی هستند که باعث آسیب به باتری یو پی اس و کاهش قابل توجه عمر مفید این بخش میشوند:
- استفاده از UPS در دمای نامناسب (دماهای بسیار بالا یا پایین)
- عدم توجه به هماهنگ بودن نوع باتری با کارایی موردنظر UPS
- فشار به دستگاه به دلیل قطعی مکرر برق یا نوسان ولتاژ
- الگوی مصرف نادرست (شارژ و دشارژ بیش از حد باتری)
- استفاده از باتریهای غیراستاندارد در صورت خراب شدن باتری اصلی دستگاه
عمر مفید باتری یو پی اس چقدر است؟
زمان تعویض باتری یو پی اس با در نظر گرفتن نوع باتری، برند تولید کنندهی UPS و همچنین، شرایط محیطی که یو پی اس در آن کار میکند، متفاوت است؛ اما در اغلب موارد، بین ۲ تا ۵ سال پس از استفاده از یو پی اس، باید باتری آن را تعویض کنید.
از میان عوامل موثر بر عمر باتریهای یو پی اس، نوع باتری این دستگاه یکی از موارد بسیار مهمی است که نباید از آن غافل شوید. این عامل علاوه بر تاثیر مستقیم بر چرخهی عمر باتری، کارایی UPS را نیز تعیین میکند. باتریهای VRLA یا سرب-اسید به دلیل قابلیت اطمینان بالا و مقرونبهصرفه بودن، اغلب بیشتر در انواع UPSهای خانگی استفاده میشوند. در مقابل، باتری لیتیوم-یون، محصولاتی گرانتر از باتریهای VRLA هستند که هم نسبت به این باتریها شارژدهی بالاتری دارند و هم بیشتر عمر میکنند.
علاوه بر این دو مدل باتری، در یو پی اس ها از باتریهای دیگری به نام AGM نیز استفاده میشود. این باتریها از نظر شارژدهی و طول عمر مشابه باتریهای لیتیوم – یون، هستند و برخلاف باتریهای سرب – اسیدی سنتی، نیازی به شارژ منظم سطح الکترولیت ندارند.

مطالب مرتبط: نحوه نصب باتری یو پی اس
نحوه تست باتری یو پی اس
اگر تجهیزات الکترونیکی حساسی مانند ابزارهای شبکه، دستگاههای بیمارستانی و مواردی از این قبیل را به UPS متصل میکنید، بهتر است به جای انتظار برای ظاهر شدن علاوه بر علائم خرابی باتری UPS، خودتان برای تست کردن سلامت باتری دستگاه پیش قدم شوید. برای تست سلامت باتری یو پی اس، میتوانید یکی از روشهای زیر را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که در صورت نداشتن مهارت کافی در حوزهی الکترونیک، بهتر است از یک فرد متخصص کمک بگیرید.
- تست دستی باتری با ولتمتر (سنجش ولتاژ لحظهای باتری)
- بررسی افت ولتاژ تحت بار (Load Test) از طریق اتصال UPS به یک منبع مصرف
- استفاده از Self Test داخلی دستگاه UPS (فعالسازی با گزینهی Self Test روی پنل UPS یا گزینههای داخل نرمافزار مدیریت UPS)
- بررسی ظرفیت شارژدهی (Discharge Test) با توجه به تفاوت کارکرد اسمی و واقعی باتری
- چک کردن میزان مقاومت داخلی باتری (Internal Resistance Test) توسط دستگاههایی مانند Battery Analyzer
- بررسی ولتاژ، زمان پشتیبانی، خطاهای گذشتهی باتری، دفعات Self Test و دمای داخلی باتری با نرمافزارهای تخصصی (APC، Eaton، فورتکس و…)

سوالات رایج درباره زمان تعویض باتری ups
- نشانههای خراب شدن باتری یو پی اس چیست؟
کاهش زمان پشتیبانی، روشن شدن هشدارهای چراغ دستگاه، تغییرات فیزیکی باتری و خاموش شدن ناگهانی دستگاه از جمله علائم خرابی باتری UPS هستند.
- عمر مفید باتری UPS چقدر است؟
با توجه به نوع باتری (مثل سرب – اسید یا لیتیوم)، شرایط نگهداری UPS و برند تولیدکننده، عمر مفید باتری یو پی اس بین ۲ تا ۵ سال متغیر است.
- آیا میتوان باتری UPS را تعمیر کرد یا حتماً باید تعویض شود؟
باتریهای یو پی اس قابل تعمیر هستند، اما به دلیل اتصال تجهیزات الکترونیکی حساس به این محصول، بهتر است باتریهای خراب شده را تعویض کنید.
- چه عواملی باعث کاهش عمر باتری UPS میشوند؟
دمای بالا، شارژ و دشارژ زیاد، نگهداری نامناسب یا قطعی برق زیاد از عوامل مهم کاهش عمر مفید باتری یو پی اس هستند.
آنچه درباره زمان تعویض باتری یو پی اس آموختیم
عمر مفید باتری یو پی اس به مواردی مانند نوع باتری، شرایط نگهداری دستگاه و ملاحظات در نظر گرفته شده توسط برند تولیدکننده بستگی دارد. این عمر مفید، در حالتی که دستگاه در شرایطی نامناسبی قرار گیرد به سرعت کاهش مییابد و باتری را به زمان تعویض با نمونهی نو نزدیک میکند. از آنجایی که UPSها ابزارهایی هستند که اغلب به طور مستقیم به دستگاههای حساسی مانند تجهیزات شبکه متصل میشوند، توصیه میکنیم بلافاصله پس از سر رسیدن زمان تعویض باتری یو پی اس، باتری معیوب را با یک باتری با کیفیت و نو جایگزین کنید و اجازه ندهید دستگاه با باتری معیوب کار کند.