به "وبلاگ فالنیک ( ایران اچ پی)" خوش آمدید    |   وبسایت فالنیک (ایران اچ پی)
تماس با فالنیک : 8363-021
سرور و شبکه

لوپ در شبکه چیست؟ چطور مشکل حلقه در شبکه را رفع کنیم؟

لوپ در شبکه

لوپ در شبکه به‌زبان ساده، شرایطی است که در آن بسته‌های داده به‌صورت مداوم در یک چرخه گرفتار می‌شوند و نمی‌توانند به مقصد برسند. این پدیده می‌تواند موجب ایجاد اختلال در شبکه شود و آن را ناپایدار کند. در این مقاله فالنیک، مفهوم لوپ و تاثیرات آن بر شبکه را به‌طور جامع بررسی می‌کنیم. به‌علاوه، ضمن معرفی انواع لوپ، راهکارهایی مفید مثل پروتکل STP را برای پیشگیری از این مشکل معرفی می‌کنیم. پس اگر می‌خواهید پشتیبانی شبکه خود را به‌شکلی بهتر انجام دهید و روش‌های مواجهه با loop در شبکه را بشناسید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

پشتیبانی شبکه شبانه‌روزی در فالنیک ایران اچ پی
متخصصان شبکه فالنیک پیوسته کنار شما هستند تا شبکه‌ای بدون توقف را تجربه کنید. همین حالا روی لینک کلیک کنید و از خدمات پشتیبانی شبانه روزی متخصصان ما بهره‎‌مند شوید.
خدمات پشتیبانی شبکهتماس با کارشناس

لوپ در شبکه چیست؟

تصور کنید در سفری طولانی در جاده هستید و در بخشی از مسیر متوجه می‌شوید که مشکلی در مسیریابی وجود دارد. مسلم است که دیگر به راهتان ادامه نمی‌دهید، حتی اگر خیلی از خانه‌تان دور شده باشید. اما بسته‌های داده به‌اندازه شما هوشمند نیستند و فقط دستورات را دنبال می‌کنند. حال اگر این دستورات، تکراری و حلقه‌وار باشند، بسته‌ها به‌طور پیوسته در یک چرخه گرفتار می‌شوند و نمی‌توانند به مقصد برسند.

همین مثال را در مورد شبکه بیان می‌کنیم. فرض کنید زنجیره‌ای از روترها در حال ارسال ترافیک از طریق شبکه هستند. اگر دستگاهی در انتهای این زنجیره، ترافیک را به دستگاهی در ابتدای زنجیره برگرداند، این ترافیک ممکن است بارها و بارها در همان زنجیره بچرخد؛ در نتیجه به‌طور مداوم به نقطه شروع باز می‌گردد و این چرخه به‌صورت بی‌پایان ادامه پیدا می‌کند. به چنین پدیده‌ای لوپ در شبکه می‌گوییم.

این لوپ‌ها نه‌تنها باعث تاخیر در انتقال داده‌ها می‌شوند، بلکه می‌توانند به ایجاد ازدحام شبکه و از دست رفتن بسته‌های داده نیز منجر شوند. در نتیجه، عملکرد کلی شبکه تحت تاثیر قرار می‌گیرد و ممکن است باعث ایجاد اختلالاتی در خدمات و برنامه‌ها شود. از این رو، شناخت و مدیریت لوپ ها در شبکه از اهمیت بالایی برخوردار است تا شبکه‌ای پایدار و کارآمد داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: روش های عیب یابی شبکه کامپیوتری و حل مشکلات شبکه

چه نوع لوپ هایی در شبکه ایجاد می‌شود؟

انواع مختلفی از لوپ‌های شبکه وجود دارد که بسته به لایه شبکه، نوع شبکه و لینک‌های درگیر متفاوت هستند. در ادامه چهار نوع لوپ در شبکه را معرفی می‌کنیم:

  1. لوپ مسیریابی (Routing Loop):
    این نوع لوپ زمانی رخ می‌دهد که بسته‌های داده به‌دلیل مشکلات موجود در مسیریابی، بین دو یا چند روتر به‌طور مداوم جابجا می‌شوند. علت اصلی این نوع لوپ به‌طور معمول ناسازگاری در جداول مسیریابی است که ممکن است ناشی از خطای انسانی یا مشکل در پروتکل ‌های مسیریابی دینامیک مانند OSPF یا EIGRP باشد.
لوپ مسیریابی یکی از انواع loop در شبکه
لوپ مسیریابی وقتی اتفاق می‌افتد که ناسازگاری در جداول مسیریابی وجود داشته باشد.

2. لوپ فیزیکی (Physical Loop):
این نوع لوپ در لایه ۲ (مدل OSI) اتفاق می‌افتد و اغلب به‌دلیل پیکربندی نادرست پروتکل درخت پوشا (STP) ایجاد می‌شود. این پروتکل برای شناسایی و جلوگیری از مسیرهای اضافی در شبکه طراحی شده‌است. همچنین Broadcast Stormها (میزان ترافیک پخش بیش از حد) نیز می‌توانند در لایه ۲ ایجاد شوند، زمانی که یک دستگاه شبکه به‌طور مداوم پیام‌های پخش را بازپخش کند. خطا در جداول آدرس MAC هم می‌تواند باعث ارسال اشتباه بسته‌های داده و ایجاد لوپ در این لایه شود.

3. لوپ در لایه ۳ شبکه:
علاوه‌بر مشکلات مسیریابی، توپولوژی شبکه و مقادیر معیارها در لایه ۳ می‌توانند باعث انتخاب نادرست مسیر شوند. تصمیمات مسیریابی غیر بهینه ممکن است یک چرخه معیوب از خطاهای مسیریابی ایجاد کند و منجر به بروز لوپ شبکه در لایه ۳ شود.

4. لوپ در VLANها و شبکه‌های PoE:
در شبکه‌های VLAN و Power over Ethernet (PoE) اگر پیکربندی‌ها به‌درستی انجام نشود، ممکن است لوپ شبکه ایجاد شود. همچنین اگر در تبادل اطلاعات بین دستگاه‌ها برای مشخص کردن میزان توان مورد نیازشان مشکل وجود داشته باشد، امکان ایجاد حلقه در شبکه وجود دارد.

لوپ چه تاثیری بر شبکه می‌گذارد؟

لوپ های شبکه باعث بروز مشکلات متعددی در عملکرد شبکه می‌شوند که می‌تواند تاثیرات منفی بر کل شبکه داشته باشد. برخی از مشکلات رایج ناشی از loop در شبکه عبارتند از:

  • ازدحام ترافیک: مهم‌ترین تاثیر لوپ های شبکه، ازدحام ترافیک است. ارسال مداوم بسته‌های داده باعث مصرف پهنای باند می‌شود و می‌تواند در فرایند انتقال بسته‌ها تاخیر ایجاد کند.
  • پدیده Broadcast Storm: این مشکل زمانی رخ می‌دهد که یک دستگاه در شبکه پیامی را به‌صورت پخش (Broadcast) ارسال کند و آن پیام به‌طور مکرر توسط سایر دستگاه‌ها بازپخش شود.
  • تاخیر (Latency): لوپ های شبکه باعث افزایش زمان انتقال بسته‌ها به مقصدشان می‌شوند و این موضوع می‌تواند بر عملکرد برنامه‌های با تاخیر بالا مانند ارتباطات صوتی و ویدیویی تاثیر منفی بگذارد.
  • از دست دادن بسته‌ها: لوپ های شبکه می‌توانند موجب از دست رفتن بسته‌های داده شوند؛ چرا که این بسته‌ها به‌طور مکرر در شبکه گردش می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود منابع شبکه (مانند پهنای باند، سوئیچ‌ها و روترها) تحت فشار قرار گیرند.
  • ناپایداری عمومی و قطعی خدمات: لوپ شبکه می‌تواند باعث ناپایداری در عملکرد شبکه شود و اختلال در دسترسی به خدمات و برنامه‌ها را به‌دنبال داشته باشد.
پیشنهاد مطالعه

6 راهکار موثر جلوگیری از loop شبکه

پیشگیری از لوپ‌های شبکه کار ساده‌ای نیست. نباید تنها به این نکته بسنده کنیم که دستگاه‌های مقصد، ترافیک را به دستگاه‌های مبدا برنگردانند؛ زیرا این روش در شبکه‌های بزرگ و پیچیده امکان‌پذیر نیست. شبکه‌های امروزی بسیار وسیع و پیچیده هستند؛ به‌همین دلیل، احتمال بروز لوپ در هر نقطه از شبکه وجود دارد و برای مدیریت آن باید رویکردهای موثری در نظر گرفته شود. در ادامه پنج راهکار مفید را برای جلوگیری از لوپ در شبکه بیان می‌کنیم:

  1. استفاده از پروتکل درخت پوشا (STP)
    رویکرد STP رایج‌ترین روش برای جلوگیری از لوپ در شبکه است. این پروتکل مسیرهای اضافی را شناسایی و مسدود می‌کند تا اطمینان حاصل شود فقط یک مسیر فعال بین هر دو دستگاه شبکه وجود داشته باشد. STP به‌طور مداوم بر توپولوژی شبکه نظارت دارد و در صورت تغییرات، مسیریابی را دوباره انجام می‌دهد.
پروتکل درخت پوشا رایج‌ترین روش جلوگیری از حلقه در شبکه
پروتکل درخت پوشا با شناسایی و مسدودسازی مسیرهای اضافی، اطمینان می‌یابد که میان هر دو دستگاه شبکه فقط یک مسیر فعال وجود دارد.

2. استفاده از ویژگی‌های جلوگیری از لوپ شبکه
برخی دستگاه‌های شبکه دارای ویژگی‌های پیشگیری از لوپ مانند Loop Guard و Root Guard هستند که می‌توانند به شناسایی و مسدود کردن لوپ‌ها کمک کنند.

3. مکانیزم‌های امنیتی پورت
این مکانیزم‌ها تعداد آدرس‌های MAC مجاز روی هر پورت را کنترل می‌کنند و می‌توانند از ایجاد loop در شبکه پیشگیری کنند.

4. استفاده ازVLAN ها
با تقسیم‌بندی منطقی شبکه به VLANها می‌توانیم از لوپ‌ها جلوگیری کنیم، چرا که هر VLAN به‌طور مستقل عمل می‌کند و لوپ‌ها تنها به ناحیه همان VLAN محدود می‌شوند.

5. ابزارهای نظارت بر شبکه
استفاده از ابزارهای نظارت منظم بر شبکه می‌تواند به شناسایی و تشخیص مشکلات مرتبط با لوپ کمک کند. مدیران شبکه با بهره‌گیری از این ابزارها می‌توانند اقدامات پیشگیرانه انجام دهند.

6. طراحی مناسب شبکه
طراحی مناسب و اصولی شبکه می‌تواند به‌طور قابل توجهی در جلوگیری از لوپ‌های شبکه موثر باشد.

به‌طور معمول، شناسایی علائم لوپ شبکه و علل آن برعهده مدیر شبکه است که تخصص کافی در این زمینه دارد. در نتیجه شما برای تسلط بر فناوری‌های مربوط به مدیریت و پیشگیری از لوپ های شبکه، نیاز به آموزش و تمرین دارید تا بتوانید ضمن شناسایی علت لوپ، بهترین راهکار را انتخاب کنید.

بهبود پایداری شبکه با مدیریت هوشمند لوپ‌ها

لوپ های شبکه می‌توانند باعث بروز مشکلاتی مانند ازدحام ترافیک، افزایش تاخیر و از دست رفتن بسته‌های داده شوند. شناخت انواع لوپ‌ها، از جمله لوپ‌های مسیریابی و فیزیکی، به ما در فهم چگونگی تاثیرگذاری لوپ روی شبکه کمک می‌کنند. برای جلوگیری از بروز حلقه در شبکه، روش‌ها و پروتکل‌های مختلفی مانند پروتکل درخت پوشا (STP) و تقسیم‌بندی با استفاده از VLANها را معرفی کردیم.

شما باید با شناخت و به‌کارگیری این روش‌ها از بروز مشکلات ناشی از لوپ ها جلوگیری کنید تا پایداری شبکه حفظ شود. با آموزش و تجربه کافی می‌توانید به بهبود پشتیبانی شبکه و کاهش ریسک‌های مربوط به loop در شبکه کمک کنید.

خدمات شبکه حرفه‌ای توسط متخصص شبکه
با دریافت خدمات شبکه استاندارد و حرفه‌ای، هیچ دیتایی را از دست نمی‌دهید و خیال‌تان از عملکرد شبکه راحت است. با کلیک روی لینک، دیگر نگران از کار افتادن شبکه نخواهید بود.
درخواست خدمات شبکهتماس با کارشناس

5/5 - (1 امتیاز)
وبینار راهنمای جامع سوئیچ های سیسکو وبینار راهنمای جامع سوئیچ های سیسکو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا