📌هارد M2 چیست؟ چه ویژگی ها و انواعی دارد؟
هارد M2 یکی از جدیدترین تکنولوژیها در حوزه ذخیرهسازی اطلاعات است که به دلیل تفاوتهایی که از نظر پیادهسازی و طراحی دارد، سرعت قابل توجهی را هنگام ذخیره سازی و دسترسی به اطلاعات فراهم میکند. در این مقاله به صورت مفصل توضیح دادهایم که هارد M2 چیست و به بررسی انواع هارد M2 و ویژگیهای خاص آنها پرداختهایم. با فالنیک همراه باشید. برای خرید هارد سرور hp با تکنولوژی M2 میتوانید به فروشگاه فالنیک مراجعه کنید.
فهرست محتوا
هارد M2 چیست؟
هارد M2 یک نوع حافظه فلش است که برای ذخیرهسازی دادهها در تجهیزاتی مثل کامپیوترهای شخصی، سرورها و … استفاده میشود. این نوع حافظه از رابط M2 استفاده میکند که یک رابط سریع و کوچک برای اتصال به مادربرد است. هارد M2 از فناوری NAND Flash برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میکند و به عنوان یک جایگزین برای دیسکهای سخت (Hard Drive) و حافظههای حالت جامد SSD سرنام (Solid State Drive) استفاده میشود.
یکی از مزایای شاخص حافظههای M2 ابعاد کوچک آنهاست که امکان نصب روی مادربردهای جدید را فراهم میکند. این حافظهها در اندازهها و ظرفیتهای مختلفی موجود هستند و میتوانند به عنوان حافظههای اصلی یا حافظههای فوقالعاده سریع (cache) در سرورها یا استوریجها استفاده شوند. با توجه به سرعت بالا و اندازه کوچک، حافظههای M2 برای استفاده در لپتاپها، رایانههای شخصی و سرورها بسیار مناسب است.
بیشتر بخوانید: تفاوت هارد SSD با M2 چیست؟
حافظه m2 چیست ؛ معرفی مزایا و ویژگی های هارد M2
M2 فرم فاکتور جدیدی از حافظههای SSD است که جایگزین mSATA شدهاست. هارد M2 ابعادی کوچکتر از هارد دیسکها یا حافظههای حالت جامد 2.5 اینچی دارد و میتواند در اسلاتهای PCIe روی مادربرد نصب شود. این هارد مزیتهای قابل توجهی نسبت به مدلهای قدیمی دارد که از آن جمله باید به موارد زیر اشاره کرد:
- اندازه کوچکتر: هارد M2 بسیار کوچکتر از دیسکهای 2.5 اینچی است که آن را برای استفاده در دستگاههایی مثل لپتاپها و تبلتها مناسب میکند.
- سرعت بالاتر: هارد M2 سرعت انتقال داده بالاتری نسبت به اغلب حافظههای حالت جامد یا هارد دیسکها دارد.
- انعطافپذیری بیشتر: هارد M2 میتواند از طریق PCIe یا SATA به مادربرد متصل شود که انعطاف پذیری بیشتری در اختیار کاربران یا کارشناسان شبکه قرار میدهد.
- کاهش دما: حافظه M2 به دلیل فرم فاکتور کوچکتر و عدم نیاز به کابلهای اضافی نه تنها عملکرد بالاتری دارد، بلکه گرمای کمتری نیز تولید میکند که افزایش طول عمر را به همراه دارد و علاوه بر این مانع افزایش کامپیوترها، لپتاپها یا سرورها میشود.
- سازگاری با استانداردهای جدید: حافظه M2 به لطف رابط NVMe و فناوری PCIe، با استانداردهای جدیدتر سازگاری دارد و از قابلیتهای پیشرفتهتری مانند TRIM و NCQ پشتیبانی میکند.
در مجموع باید بگوییم که M2 یک فرم فاکتور جدید است و این تکنولوژی همچنان در حال پیشرفت است و به سرعت نزد سازمانها و کارشناسان شبکه محبوب شده به طوری که به احتمال زیاد در آینده جایگزین فرم فاکتورهای قدیمیتر خواهد شد.
📌 بیشتر بخوانید: با انواع رسانه ذخیره سازی آشنا شوید
هارد M2 چگونه کار میکند؟
اغلب حافظههای M2 در تعامل با SSDها برای ذخیرهسازی دادهها مورد استفاده قرار میگیرند. این درایوها برای اتصال به مادربرد نیازی به کابل ندارند و در مقابل از طریق یک اسلات اتصال اختصاصی M2 به مادربرد وصل میشوند. همین مسئله باعث شدهاست هارد M2 بالاترین سرعت ممکن را نسبت به سایر هاردها ارائه کند.
یک SSD M2 را میتوانیم با استفاده از SATA و PCIe استفاده کنیم. رابط SATA استانداردی برای اتصال و انتقال دادهها از دیسکهای مختلف به سرورها یا کامپیوترهای شخصی است که در مقایسه با نمونههای رایج سرعت انتقال پایینتری دارد. PCIe یکی دیگر از استانداردهای رایج است که امکان اتصال تجهیزات مختلف به کامپیوتر یا سرورها را امکانپذیر میکند و بسته به نسل مورد استفاده در سرور، سرعت انتقال بیشتری دارد. به طور مثال، PCIe 5.0 که سرورهای نسل یازدهم از آن پشتیبانی میکنند، پهنای باند بسیار بالایی در ارتباط با عملیات ورودی و خروجی دارد.
مقایسه M2 SSD با mSATA
همانگونه که اشاره کردیم، M2 SSD به عنوان جایگزین mSATA شناخته میشود، با اینحال، حافظههای حالت جامد mSATA هنوز هم در بازار وجود دارد و انتظار میرود به دلیل ابعاد و اندازهای که دارند برای سالهای آتی در تجهیزاتی مثل لپتاپها مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به اینکه mSATA و حافظههای M2 کانکتورهای مختلفی دارند، این امکان وجود دارد که در یک دستگاه واحد به شکل همزمان از هر دو آنها استفاده کنید. به طور کلی، M2 SSD با mSATA در موارد زیر خلاصه میشود:
- هارد M2 SSD نسبت به درایوهای mSATA سریعتر هستند و اطلاعات بیشتری را ذخیره میکند. به طور مثال، بیشتر درایوهای mSATA ظرفیتی برابر با 500 گیگابایت دارند، در حالی که هارد اس اس دی M2 در ظرفیتهای یک ترابایت نیز وجود دارد.
- هارد M2 SSD از رابطهای PCIe 3.0، SATA 3.0 و USB 3.0 و فناوریهای جدیدتر پشتیبانی میکند، درحالی که mSATA تنها از SATA پشتیبانی میکند.
- هارد اس اس دی M2 SATA عملکردی مشابه با درایوها mSATA دارد، با این حال، هارد M2 سریعتر است.
- SSDهایی که از رابط ساتا پشتیبانی میکنند اغلب سرعت انتقالی برابر با 600 مگابیت در ثانیه ارائه میکنند، درحالی که سرعت انتقال 4 گیگابیت در ثانیه به ازای هر Lane در PCIe موضوع دور از انتظاری نیست.
- یکی دیگر از تفاوت های M2 SSD با mSATA در این است که PCIe اجازه میدهد تا M2ها از پروتکل NVMe استفاده کنند که عملکرد بالاتری را نسبت به سایر رابطها ارائه میکنند. همین امر کاهش زمان تاخیر، افزایش IOPS و مصرف انرژی پایینتر را به دنبال دارد.
برای مطالعه تفاوتهای هارد M2 و SSD روی لینک کلیک کنید: تفاوت هارد SSD و M2 چیست؟
انواع هارد M2 و ویژگی های آن ها
حافظههای M2 به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی اجمالی آنها میپردازیم:
1- هارد SATA M2
حافظههای M2 از رابط SATA برای اتصال به مادربرد استفاده میکنند. این رسانههای ذخیرهسازی سرعت انتقال دادههای مشابه با هارد دیسکهای 2.5 اینچی ساتا دارند. بنابراین، سرعت خواندن و نوشتن آنها اغلب محدود به 6 گیگابیت بر ثانیه است.
SATA M2 نوعی درایو حالت جامد (SSD) است که بر مبنای فرم فاکتور M2 طراحی میشود. همانگونه که اشاره شد، M2 در مقایسه با حافظههای پر کاربرد و سنتی، مدرنتر است و نسبت به فرم فاکتورهای قدیمیتر مانند 2.5 اینچی و mSATA اندازه کوچکتری دارد. SATA M2 یک گزینه محبوب برای کاربرانی است که به دنبال یک SSD کوچک و سریع هستند. همچنین، یک گزینه محبوب برای کاربرانی است که یک لپتاپ، کامپیوتر یا سرور کوچک دارند، زیرا فضای کمتری نسبت به SSDهای 2.5 اینچی یا mSATA اشغال میکند.
نکته مهمی که قبل از خرید این نوع از حافظهها باید به آن دقت کنید این است که اگر به دنبال یک SSD SATA M2 هستید، باید مطمئن شوید که مادربرد شما اسلات M2 را پشتیبانی میکند. همچنین، باید مطمئن شوید که SSD با اسلات M2 روی مادربرد شما است.
2- هارد NVMe M2
NVMe M2 نوع دیگری از SSD مبتنی بر فرم فاکتور M2 است که از رابط NVMe برای انتقال دادهها استفاده میکند. رابط NVMe بسیار سریعتر از رابط SATA است و به همین دلیل اطلاعات را با بالاترین سرعت ممکن انتقال میدهد. همین مسئله باعث شده تا NVMe M2 یک گزینه محبوب برای کاربرانی شود که به دنبال یک SSD بسیار سریع هستند. همچنین، یک گزینه محبوب برای کاربرانی است که یک لپتاپ یا کامپیوتر مخصوص بازی نیاز دارند که سرعت بارگذاری و اجرای برنامه ها و بازیها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. از مزایای شاخص NVMe M2 نسبت به SATA M2 باید به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت انتقال بالای دادهها
- عملکرد کلی بهتر
- تاخیر کمتر
- سازگاری با PCIe 3.0، PCIe 4.0 و PCIe 5.0
این مدل حافظههای M2 از رابط NVMe سرنام (Non-Volatile Memory Express) برای اتصال به مادربرد استفاده میکنند که همین مسئله افزایش سرعت انتقال دادهها را به همراه دارد. به طوری که حافظههای NVMe M2 دسترسی به سرعتهای بسیار بالا تا 3500 مگابایت بر ثانیه را ارائه میدهند. اگر میخواهید بدانید هارد nvme چیست ، چه انواع و مزایا و معایبی دارد؟ روی لینک کلیک کنید.
اندازه حافظه m2 چقدر است؟
حافظههای M2 در اندازهها و طولهای مختلفی وجود دارند. اندازههای رایج m2 ابعاد زیر است:
- 2230 (22 میلیمتر عرض و 30 میلیمتر طول)
- 2242 میلی متر
- 2260 میلی متر
- 2280 میلیمتر
- 22110 میلیمتر
این اعداد به اندازه فیزیکی هارد M2 اشاره دارند. ابعاد پنج نوع اصلی هارد M2 نیز به شرح زیر است:
- M.2 2232: کوچکترین نوع M.2 است و طول آن 22 میلیمتر و عرض آن 32 میلیمتر میباشد.
- M.2 2242: این نوع 22 میلیمتر طول و 42 میلیمتر عرض دارد.
- M.2 2260: این نوع مدل 22 میلیمتر طول و 60 میلیمتر عرض دارد.
- M.2 2280: این مدل 22 میلیمتر طول و 80 میلیمتر عرض دارد.
- M.2 22110: بزرگترین نوع M2 است که 22 میلیمتر طول و 110 میلیمتر عرض دارد.
همچنین، ذکر این نکته ضروری است که انواع M2 با استفاده از خطوط مختلف PCIe و SATA مشخص میشوند. خطوط PCIe مسئول سرعت انتقال داده هستند و خطوط SATA مسئول انتقال برق هستند. با این توصیف M2 را به گروههای زیر نیز میتوانیم تقسیم کنیم:
- M.2 SATA: این مدل M2 از خطوط SATA برای انتقال داده و برق استفاده میکند.
- M.2 PCIe 2.0 x2: این مدل از دو خط PCIe 2.0 برای انتقال داده استفاده میکند.
- M.2 PCIe 2.0 x4: این حافظه از چهار خط PCIe 2.0 برای انتقال داده استفاده میکند.
- M.2 PCIe 3.0 x2: مدل فوق دو خط PCIe 3.0 برای انتقال داده استفاده میکند.
- M.2 PCIe 3.0 x4: مد مذکور از چهار خط PCIe 3.0 برای انتقال دادهها استفاده میکند.
- M2 PCIe 3.0 x4 NVMe: سریعترین نوع حافظه است که از چهار خط PCIe 3.0 و رابط NVMe برای انتقال دادهها استفاده میکند و بنابراین بالاترین سرعت ممکن برای انتقال اطلاعات را ارائه میدهد. به بیان دقیقتر، رابط NVMe یک رابط جدید است که برای SSDهای M2 طراحی شده است. رابط NVMe بسیار سریعتر از رابط SATA است و میتواند دادهها را با سرعت بالاتری انتقال دهد.
هارد m2 مبتنی بر کارت و حافظه Optane
اگر میخواهید هارد m2 بخرید، ممکن است بین انتخاب درایوهای مبتنی بر SATA و انتخاب درایوهای PCI Express M.2 بمانید. برای بیشتر کاربران این نکته که آن درایوی که با مادربرد و یا لپ تاپ شما سازگار است انتخاب کنید، کافیست. اما با بررسی جزئیات سازگاری باس در M.2 میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید. بسیاری از دستگاههای جدید که از M.2 پشتیبانی میکنند، از همه انواع درایو هم پشتیبانی میکنند.
اگر قصد ارتقای سیستمی را دارید اما مادربرد آن اصلا اسلات M.2 ندارد، چه کار باید کرد؟
یکی از گزینه های ممکن، درایو m2 روی کارت (M.2 drive on a card) است. یکی از راهکارها در این زمینه استفاده از Plextor و Kingston است. البته Asus هم برای M.2، کارت حامل یا carrier card ارائه میدهد. در اصل، همه این محصولات، هارد m2 را روی کارت افزونه PCIe قرار میدهند تا در پی سی هایی که فاقد اسلات M2 هستند بتوان از طریق این اسلاتهای PCI Express سرعت را افزایش داد.
مزیت استفاده از این محصولات این است که میتوانید روی درایو m2 هیت سینک داشته باشید. برخی از m2 ssd هایPCI Express-bus ممکن است هنگام انجام وظایفی مانند خواندن و نوشتن، داغ شوند و در نتیجه سرعت را تحت تاثیر قرار میدهند. اگر از سرور استفاده میکنید و درایوی دائما داغ میشود، معمولا نباید نگران باشید چون بسیاری از این درایوها به قدری سریع هستند که قبل از اینکه بتوانند گرما را تعدیل کنند، انتقال داده و اطلاعات را به اتمام میرسانند.
بیایید سری به SSD های اینتل بزنیم. اینتل، محصولات ذخیره سازی مبتنی بر M.2 خود را تحت نام Optane به فروش میرساند. توجه داشته باشید که دو نوع متفاوت از درایوها وجود دارد که ممکن است یکسان به نظر برسند. SSD Optane های اینتل، مانند سایر درایوها، Bootable هستند و میتوان از آنها به عنوان درایو مستقل برای بوت یا ذخیره ساز ثانویه (Secondary Storage) استفاده کرد.
نوع دوم یعنی Optane Memory اینتل کلا متفاوت است. این مموری، ماژولی با فرمت M2 و شبیه به SSD است اما به عنوان کش شتاب دهنده (Accelerating Cache) برای درایوی دیگر، معمولا هارد درایو، عمل میکند. باز هم تاکید میکنم این دو محصول اینتل، یکسان نیستند؛ پس دقت کنید چه درایوی میخرید.
پادکست با موضوع بررسی هارد m2 ssd
موضوع این پادکست، بررسی هاردهای m2 ssd است. سرعت و ظرفیت بالا در ذخیره سازی و انتقال اطلاعات از دغدغههای ما شده پس نیاز به دانش بیشتری در این زمینه داریم. در این پادکست، به بررسی هارد درایوهای M2 SSD و نسل قبلی آنها با عنوان mSATA و مقایسه آنها پرداخته میشود. در ادامه، ویژگیهای M2 SSD ها را بررسی میکنیم و نکات مهم هنگام خرید M.2 SSD را بیان میکنیم. با موارد استفاده و برخی مدلهای آن نیز میپردازیم.
در این پادکست به همراه بخش تخصصی، اخبار تکنولوژی و مناسبتهای ماه را هم میتوانید پیگیری کنید؛ این نسخه پادکست 32 مگابایت حجم و 35 دقیقه زمان دارد. زمانبندی این پادکست در جدول زیر آمده است:
محدوده زمانی | موضوع بحث پادکست |
---|---|
دقیقه 03:20 تا 08:15 | خبرهای 30 روز گذشته دنیای تکنولوژی |
دقیقه 09:50 تا 24:03 | بررسی درایوهای M.2 SSD |
دقیقه 25:18 تا 31:11 | منتخبی از مناسبتهای 30 روز آینده |
نکات مهم در خرید هارد m2 ssd
بسیاری حتی نمیدانند چنین درایوی وجود دارد! در نتیجه باید به چند نکته توجه کنید که ممکن است جایی نتوانید پیدا کنید. در ادامه با ما همراه باشید.
1- بررسی اندازه فیزیکی
عرض و به ویژه طول که به میلیمتر است را بررسی کنید تا فضای کافی برای افزودن آن وجود داشته باشد. این نکته خصوصا در لپ تاپ ها مهم است. عرض، اغلب 22 میلیمتر است اما طول، متفاوت است و رایج ترین اندازه آن، 42 میلیمتر، 60 میلیمتر، 80 میلیمتر و 120 میلیمتر است.
2- دانستن باس یا گذرگاه موجود در سیستم
هنگام ارتقای لپ تاپ و افزایش ظرفیت، تقریبا همیشه درایو M.2 را با درایو M.2 دیگری عوض میکنند. پس مشخصات درایو خارج شده از سیستم را بررسی کنید و ببینید باس آن SATA است یا PCIe. حالا با خیال راحت درایو جایگزین را انتخاب و نصب کنید.
در مورد دسکتاپ، کمی پیچیدهتر است. بعضی اسلاتهای M.2 در مادربرد در همان اسلات، هم از SATA و هم از PCIe پشتیبانی میکنند. برخی فقط از SATA و برخی هم فقط از PCIe M.2 پشتیبانی میکنند. تازه در نوع آخر، همه مادربرد ها از PCIe x4 یا NVMe پشتیبانی نمیکنند. در چنین شرایطی باید ببینید بهترین حالت برای بورد شما چیست و درایو مناسب را انتخاب کنید. باقی قضایا فرقی ندارند: PCIe سرعت بالاتری نسبت به SATA دارد اما برای کاربردهای روزانه، SATA SSD بهتر کار میکند و در بسیاری موارد نسبت به درایو PCIe، تفاوتی ندارد.
3- چک کردن قابلیت بوت شدن
اگر برای اولین بار است که M.2 را روی بورد دسکتاپ نصب میکنید، بررسی کنید که آیا نوع باس در M.2 SSD که در نظر دارید، Bootable است یا نه. البته بعید است نیاز به ارتقا BIOS به وجود آید.
4- مقایسه هزینه هر گیگابایت
هزینه به ازای هر گیگ، شاخص مهمی است که با استفاده از آن میتوانید قیمت M.2 های مشابه از سازندگان مختلف را مقایسه کنید. انتظار میرود برای مدلهای گذرگاه PCI Express هزینه بیشتری باید پرداخت کنید. قیمت (به دلار) را بر ظرفیت درایو (به گیگابایت) تقسیم کنید تا بتوانید هزینه هر گیگابایت را بدست آورید. به عنوان مثال، هزینه هر گیگابایت برای درایو 500 گیگابایتی که 199 دلار است، حدود 40 سنت در هر گیگابایت است.
در این مقاله در رابطه با هاردهای SSD و تفاوتشان با هارد M2 صحبت کردیم. امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. در صورتی که سوالی در زمینه این هاردها دارید، متخصصین فالنیک در بخش نظرات به آن پاسخ خواهند داد.
در این مقاله به معرفی هارد M2، انواع و ویژگیهای آن پرداختیم. در صورتی که سوالی در مورد این هاردها دارید، متخصصین فالنیک در بخش نظرات پاسخگوی آن خواهند بود.