چطور مشکل روشن نشدن کامپیوتر را از بین ببریم؟

شاید برای شما پیش آمده باشد که کامپیوتر خود را روشن میکنید، اما هیچ اتفاقی نمیافتد یا سیستم بهدرستی کار نمیکند. در این مواقع ممکن است دچار استرس شوید، بهخصوص اگر اطلاعات مهمی در کامپیوترتان دارید. اما زیاد نگران نشوید، چرا که اغلب اوقات مشکل آنقدرها هم جدی نیست و میتواند ناشی از یک نقص ساده و قابل رفع مثل خرابی منبع تغذیه داخلی یا اشکال در یکی از قطعات سختافزاری باشد. در این مقاله فالنیک دلایل مختلف روشن نشدن کامپیوتر و راهحل آنها را بیان میکنیم. پس اگر با چنین مشکلی مواجه شدهاید، برای شناسایی و رفع آن تا انتهای مقاله همراه ما باشید. همچنین اگر نیاز به تعمیر لپ تاپ و کامپیوتر دارید، میتوانید از طریق شماره 0218363 با ما در ارتباط باشید تا در اسرع وقت مشکلات کامپیوتری شما را برطرف کنیم.
9 مشکل رایج روشن نشدن کامپیوتر و راه حل رفع آنها
دلایل مختلفی برای روشن نشدن کامپیوتر وجود دارد که در ادامه 9 دلیل عمده آن را به همراه راهکارهای رفع آنها بیان میکنیم:
1. از منبع برق دیگری استفاده کنید.
اگر کامپیوتر خود را روشن میکنید و هیچ اتفاقی نمیافتد، دو احتمال وجود دارد؛ یا منبع تغذیه داخلی کامپیوتر خراب شدهاست که در این صورت احتمالا باید تعویض شود، یا هیچ برقی به کامپیوتر شما نمیرسد؛ کامپیوتر را از پریز برق جدا کنید و به یک پریز دیگر وصل کنید. در این حالت از یو پی اس، محافظ برق یا چندراهی استفاده نکنید و مطمئن شوید پریز برق دارد.
2. از کابل برق دیگری استفاده کنید.
اگر یک کابل برق یدکی در دسترس دارید، کابل را عوض کنید. در صورتی که کابل اصلی خراب شده باشد، شما باید از کابل جدیدی استفاده کنید.
3. کدهای بوق را تفسیر کنید.
برخی مادربردهای کامپیوتر هنگام روشن شدن، مجموعهای از بوقها را ایجاد میکنند. یک بوق کوتاه ممکن است نشاندهنده این باشد که هیچ مشکلی وجود ندارد، اما یک صدای بوق طولانی و ممتد میتواند نشاندهنده مشکل در منبع تغذیه باشد. برای اینکه معنی بوق و نوع خطا را متوجه شوید، باید به راهنمای کاربری، وبسایت سازنده یا خدمات پشتیبانی فنی کامپیوتری مراجعه کنید. البته همه مادربردها از کدهای بوق استفاده نمیکنند، در نتیجه این گزینه همیشه قابل استفاده نیست. اگر میخواهید علل خاموش شدن ناگهانی لپ تاپ را بدانید، این مطلب را حتما بخوانید.
4. مانیتور خود را بررسی کنید
اگر ظاهرا کامپیوترتان روشن است یا حداقل صدایی از آن شنیده میشود اما چیزی روی مانیتور نمیبینید، از روشن بودن مانیتور و اتصال آن به کیس کامپیوتر اطمینان پیدا کنید. در صورت امکان، کامپیوتر را به یک مانیتور دیگر وصل کنید تا ببینید مشکل برطرف میشود یا نه.

5. تنظیمات BIOS یا UEFI خود را بررسی کنید
اگر بهنظر میرسد کامپیوتر روشن است اما ویندوز بوت نمیشود، ممکن است دلایل مختلفی وجود داشته باشد. از BIOS (سیستم ورودی/خروجی پایه) کامپیوتر شروع کنید که البته در بیشتر کامپیوترهای جدید با UEFI (واسط توسعهپذیر یکپارچه) جایگزین شدهاست.
در صورت نیاز، دفترچه راهنمای کامپیوتر خود را بررسی کنید تا بدانید چگونه باید به BIOS یا UEFI دسترسی یابید. حتی ممکن است هنگام روشن شدن کامپیوتر، در مانیتور به شما گفته شود کدام کلید را فشار دهید. برای این منظور، پس از روشن کردن کامپیوتر، بلافاصله کلید بوت مربوط به کامپیوترتان را فشار دهید؛ کلیدهای رایج شامل ESC، Delete، F1 یا F2 هستند.
وقتی به BIOS یا UEFI وارد شدید، مطمئن شوید که کامپیوتر برای بوت شدن از هارد اصلی شما تنظیم شدهاست. گزینه Fast Boot (بوت سریع) را غیرفعال کنید و ببینید آیا تنظیماتی غیر عادی مشاهده میکنید که باعث ایجاد مشکل در عملکرد کامپیوتر شما شده باشد. همچنین میتوانید BIOS یا UEFI را به تنظیمات کارخانه بازگردانید و ببینید آیا مشکل حل میشود یا نه.
6. حالت ایمن (Safe Mode) را امتحان کنید
اگر به BIOS کامپیوتر خود دسترسی پیدا کردید، شاید بتوانید به گزینههای خاص بوت ویندوز هم دسترسی یابید. در صورت امکان، کامپیوتر را در حالت ایمن (Safe Mode) راهاندازی کنید. برای انجام این کار، مراحل زیر را انجام دهید. روش زیر فقط برای ویندوز 8 و نسخههای بعد از آن قابل اجرا است:
- اگر نشانههایی از فعالیت کامپیوتر وجود دارد، دکمه پاور را بهمدت 10 ثانیه نگه دارید تا ویندوز خاموش شود.
- دکمه پاور را برای روشن کردن کامپیوتر فشار دهید.
- با دقت به مانیتور نگاه کنید و در اولین نشانه راهاندازی کامپیوتر که اغلب لوگویی روی مانیتور با نقطههای چرخان زیر آن است، دکمه پاور را بهمدت 10 ثانیه نگه دارید تا دوباره خاموش شود. توجه داشته باشید وقتی لوگو را بدون نقطههای چرخان زیر آن دیدید، دکمه پاور را فشار ندهید؛ همیشه منتظر بمانید تا نقطههای چرخان ظاهر شوند.
- این کار را سه بار تکرار کنید.
- در بار چهارم که کامپیوتر روشن شد، بگذارید روشن بماند. در این مرحله، کامپیوتر وارد حالت تعمیر خودکار ویندوز (Windows Automatic Repair) میشود. گاهی اوقات، کامپیوتر شما خیلی سریعتر وارد حالت تعمیر خودکار میشود، بنابراین وقتی ویندوز در حال بارگذاری است، بهدنبال عبارت Preparing Automatic Repair باشید و خیلی زود دکمه پاور را فشار ندهید.
- در صفحه تعمیر خودکار، روی Advanced options کلیک کنید.
- در صفحه Choose an option گزینه Troubleshoot را انتخاب کنید.
- روی Advanced options کلیک کنید.
- روی Startup Settings کلیک کنید.
- روی Restart کلیک کنید.
- وقتی کامپیوتر دوباره راهاندازی شد، گزینه Safe Mode with Networking را با فشار دادن کلید 5 روی صفحهکلید، انتخاب کنید.

اگر کامپیوترتان بهطور عادی بوت شد، سعی کنید هر تغییری را که بهتازگی در آن ایجاد کردهاید، لغو کنید. اگر بهتازگی سختافزاری به آن اضافه کردهاید، آن را از کامپیوتر جدا کنید. همچنین میتوانید کامپیوتر خود را بهحالت اولیه و clean install ویندوز برگردانید، یعنی حالتی که ویندوز بدون هرگونه برنامه یا تنظیمات اضافی نصب میشود. برای انجام این کار، در ویندوز بخشی به نام Reset this PC وجود دارد. با استفاده از این گزینه میتوانید ویندوز را به تنظیمات پیشفرض کارخانه برگردانید.
1. تمام دستگاههای غیرضروری را جدا کنید
یکی از راهکارهای مهم در عیبیابی روشن نشدن کامپیوتر یا اشکال در عملکرد آن، جدا کردن دستگاههای اضافی از کامپیوتر است. اگر راهحلهای قبلی را امتحان کردهاید و هنوز علت مشکل روشن نشدن کامپیوتر مشخص نشده بود، همه دستگاههای غیرضروری مانند پرینتر، اسکنر و وبکم را از کامپیوتر جدا کنید. حالا کامپیوتر را فقط با کابل برق، مانیتور، موس و صفحهکلید روشن کنید.
2. مطمئن شوید که قطعات کیس بهدرستی در جای خود قرار دارند
ممکن است یکی از قطعات کامپیوتر شما شل شده باشد. برای اطمینان از عدم وجود چنین مشکلی، پس از قطع برق، پنل کناری کامپیوتر را باز کنید و مطمئن شوید که همه قطعات بهدرستی در جای خود قرار دارند. چنین مشکلی اغلب برای کارت گرافیک، کارت صدا، چیپهای حافظه و کابلهای برق بهوجود میآید.
بیشتر بخوانید: روش های جلوگیری از هک کامپیوتر و لپ تاپ

9. بررسی کنید که سیستم دچار باجافزار یا ویروس نشده باشد
اگر کامپیوترتان روشن میشود، اما ویندوز را بهدرستی بوت نمیکند، شاید به یک بدافزار مانند ویروس یا باجافزار آلوده شده باشد. بدافزارهای ضعیف ممکن است فقط در حدی خطا ایجاد کنند که ویندوز بهطور صحیح اجرا نشود. سعی کنید کامپیوتر خود را بهجای هارد داخلی، از طریق یک فلش USB بوت کنید. اگر کامپیوتر با این روش راهاندازی شد، میتوانید با استفاده از آنتیویروس، وجود هرگونه بدافزار را بررسی کنید.
چنانچه کامپیوتر شما با مشکلات جدی مواجه شدهاست و قصد خرید کامپیوتر یا لپتاپ جدیدی را دارید میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و استعلام قیمت لپ تاپ با شماره 0218363 تماس بگیرید.
آنچه درباره علت روشن نشدن کامپیوتر و راهکارهای آن گفتیم
در این مقاله به 9 مشکل رایج روشن نشدن کامپیوتر و راهکارهای رفع آنها پرداختیم. مشکلاتی مانند خرابی منبع تغذیه، کابلهای معیوب، اشکالات سختافزاری و تنظیمات نادرست BIOS یا UEFI میتوانند مانع از روشن شدن یا عملکرد صحیح سیستم شوند. بهعلاوه، عواملی همچون شل شدن قطعات داخلی یا آلوده شدن به ویروس و بدافزار نیز میتوانند باعث بروز این مشکل شوند. با خواندن راهحلها و روشهای عیبیابی که در این مقاله ارائه دادیم، میتوانید بهراحتی بسیاری از این مشکلات را برطرف کنید و سیستم خود را بهحالت عادی بازگردانید.