ابرکامپیوترهای HPE؛ انقلاب هوش مصنوعی در خاورمیانه
شرکت HPE سه ابرکامپیوتر از چهار ابرکامپیوتر برتر عربستان سعودی در سال 2024 را تأمین میکند. این دستاورد، نقش مهمی در توسعه قابلیتهای هوش مصنوعی (AI) و پیشرفت علمی بهخصوص در خاورمیانه خواهد داشت.
یکی از این ابرکامپیوترها، ال کاپیتان (El Capitan)، توانایی فوقالعادهای در تسریع کشفهای علمی مبتنی بر هوش مصنوعی دارد. این سیستم به سازمان امنیت هستهای ملی آمریکا (NNSA) و آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور (LLNL) تحویل داده شده و با همکاری کمپانی AMD ساخته شدهاست. «ال کاپیتان» در نسخه نوامبر 2024 از لیست TOP500، با دستیابی به 1.742 اگزافلاپس، قدرتمندترین ابرکامپیوتر جهان شناخته شد.
«محمد الرحیلی»، مدیر منطقهای خاورمیانه HPE، در این باره گفت: «موفقیت ال کاپیتان اهمیت سرمایهگذاری در توانمندیهای جدید ابرکامپیوتری را نشان میدهد که به خاورمیانه کمک میکند تا تحقیقات مبتنی بر هوش مصنوعی را سرعت بخشد و اکوسیستم هوش مصنوعی را توسعه دهد».
ال کاپیتان در کنار «فرانتیر» (Frontier) در آزمایشگاه ملی اوک ریج (ORNL) و «آرورا»(Aurora) در آزمایشگاه ملی آرگون (ANL)، که هر دو توسط HPE ساخته شدهاند، از جمله سه سیستم تأیید شده در مقیاس اگزافلاپسی جهان هستند.
ابرکامپیوتر «فرانتیر» با توان پردازشی 1.353 اگزافلاپس، دومین ابرکامپیوتر سریع جهان است که در سال 2022 به عنوان اولین سیستم «شکستن مرز اگزاسکیل» شناخته شد. «آرورا» نیز که در جایگاه سوم قرار دارد، از فناوریهای هوش مصنوعی برای پژوهشهای دادهمحور استفاده میکند.
HPE با سیستمهای ابرکامپیوتری HPE Cray Supercomputing EX، جایگاه نخست در سهم عملکرد جهانی را با بیش از 5.75 اگزافلاپس در لیست TOP500 به خود اختصاص داده است. این سیستمها به دلیل معماری خنککننده مایع مستقیم و بدون فن، از کارآمدترین و پایدارترین ابرکامپیوترهای دنیا هستند.
با افزایش نیاز به محاسبات پیشرفته در حوزههای امنیت ملی، علوم مواد و انرژی همجوشی، HPE به عنوان کمپانی پیشرو در فناوریهای ابرکامپیوتری نقش مهمی در پیشبرد تحقیقات جهانی و افزایش بهرهوری انرژی دارد.