ابرکامپیوتر HPE؛ 30 برابر سریعتر از گذشته
ابرکامپیوتر جدید «Blue Lion» به زیرساخت محاسباتی (HPC) ملی آلمان و مرکز گاوس برای محاسبات فوق سریع (GCS) پیوست و از پروژههای پژوهشی متنوعی، از جمله شبیهسازیهای کلاسیک و هوش مصنوعی، پشتیبانی خواهد کرد.
««Blue Lion» قرار است در اوایل سال 2027 به بهرهبرداری برسد و عملکردی 30 برابر سریعتر از نسل قبلی خود، «SuperMUC-NG»، ارائه دهد. این ابرکامپیوتر در زمینههایی همچون اخترفیزیک، فیزیک ذرات و کوانتوم، مکانیک سیالات، علوم طبیعی، علوم زیستی و علوم فرهنگی کاربرد خواهد داشت.
ابرکامپیوتر جدید بر پایه فناوری نسل آتی HPE Cray ساخته شده و از شتابدهندهها و پردازندههای نسل آتی انویدیا (NVIDIA) بهرهمند خواهد شد. سیستم خنککنندگی آن به صورت 100 درصد مایع و با آب گرم 40 درجه سانتیگراد است که امکان بازیابی گرمای مصرف شده را فراهم میکند.
مرکز محاسباتی لایبنیتس (LRZ) وابسته به آکادمی علوم و علوم انسانی بایرن، مأموریت ساخت این ابرکامپیوتر را به عهده شرکت HPE گذاشته است. قرارداد این پروژه در 13 دسامبر 2024 امضا شد و هزینهای بالغ بر 250 میلیون یورو دارد که توسط وزارت فدرال آموزش و تحقیقات آلمان (BMBF) و وزارت علوم و هنر ایالت بایرن تأمین میشود.
هایکو مایر، معاون اجرایی و مدیر فروش HPE، میگوید: «بلو لایِن گامی بزرگ برای تقویت جایگاه آلمان بهعنوان منطقهای پیشرو در حوزه محاسبات فوقسریع و نوآوریهای هوش مصنوعی است».
معماری این ابرکامپیوتر برای اجرای فرآیندهای محاسباتی سنتی و ترکیب آنها با روشهای هوش مصنوعی طراحی شدهاست. به کمک فناوری HPE Slingshot، دادهها با سرعت 400 گیگابیت بر ثانیه بین واحدهای پردازشی و ذخیرهسازی منتقل میشوند که امکان مقیاسگذاری کارها در سراسر سیستم را فراهم میکند. Blue Lion نیاز به برنامهنویسی جدید دارد تا از شتابدهندههای GPU و هستههای CPU به بهترین نحو استفاده شود. در این راستا، دورههای آموزشی از سال 2025 آغاز خواهد شد. همچنین تیم پشتیبانی LRZ تا زمان راهاندازی ابر کامپیوتر بلو لایِن، 50 درصد افزایش مییابد.
بلو لاین علاوه بر کارایی بالا، از نظر مصرف انرژی نیز بهینه است. سیستم خنککنندگی مایع باعث کاهش هزینههای عملیاتی و انتشار دیاکسید کربن میشود و همچنین گرمای تولیدی میتواند برای گرمایش دفاتر استفاده شود.